Intenset Diéta

Az eredményes fogyókúra pszichológiája

2017-02-20 Szentgyorgyi Romeo Motiváció,Pszichológia, 8 hozzászólás

Hogyan lesz a fogyókra sikeres? Jack Nicholson szerint leszokni a dohányzásról a világ legegyszerűbb dolga. Neki már vagy 50-szer sikerült. Hasonló a helyzet a fogyókúrával: majdnem mindenki próbálta  már és majdnem ugyanannyian bele is buktak.

Mindenki hallott a jojó-effektusról: lefogysz valamennyit, aztán leállsz a sanyargatósdival, jól bekajálsz, és két-három nap vagy egy hét múlva ugyanott vagy, ahonnan indultál, ha nem vagy még kövérebb.

És az is biztos, hogy még rosszabbul érzed magad.

Ezen szeretnék most segíteni, hogy hogyan csinálj végig egy fogyókúrát, anélkül hogy feladnád  félidőben vagy még azelőtt.

Határozd meg a célodat a fogyással kapcsolatban!

Mielőtt bármibe belevágsz, ezt kell tisztáznod magaddal, magadban:

Amikor egyedül vagy, ülj le az asztalhoz, és vegyél elő egy üres füzetet. Amúgy is szükséged lesz egyre, amiben az Intenset diétád bevásárlólistája van, akár használhatod ugyanazt, legyen egy fogyókúra naplód. Kapcsold ki a tv-t, és figyelj magadra.

Válaszolj erre őszintén: Mit akarsz elérni?

 • Lefogyni?
 • Vagy konkrétabban: fogyás hasról?
 • Csinosabb lenni?
 • Magabiztosabb?
 • Erősebb és mozgékonyabb?
 • Kockahasat
 • Hordani végre a bikinit, nem törülközőbe csavarva vészelni át a nyarat?

Legyél őszinte magadhoz, legalább ez egyszer. Mi az, amit igazán szeretnél?

Írd le a válaszokat, egymás alá, hogy papíron is lásd.

Ha ezekkel megvagy, akkor egy még fontosabb kérdésre szeretném, ha válaszolnál. Nem nekem, magadnak. Fogd a papírt és minden egyes sorba, minden cél mellé írd oda a választ erre a kérdésre:

Miért akarom ezt?

 • Mert büszke akarsz lenni magadra?
 • Mert nem akarod, hogy elhagyjon a férjed/feleséged, partnered?
 • Mert igenis megnézi a csinos nőket/jó testű pasikat és ez fáj és féltékennyé tesz?
 • Mert normális párt szeretnél magadnak, nem a maradékból válogatni?
 • Mert valaha igazán jó tested volt, és újra azt akarod, hogy legyen?
 • Mert a jó pasik csak a csinos nőkkel állnak szóba, rajtad átnéznek?
 • Mert a csajok csak barát zónában tartanak, mert cuki vagy és puhány?

Ezek nehéz dolgok, de fontos, hogy megleld magadban az igazi motivációt. Azt a gondolatot, amibe kapaszkodhatsz, amikor igazán nehézzé válik, hogy kitarts a diétád, az életmódváltás mellett.

És igen, tudom, Tess Holliday, meg #fogaddelmagad, belső értékek és dadbody. De azért mennyivel jobban mutatnak azok a belső értékek egy normális külsővel? Mennyivel nagyobb az esélye annak, hogy felfedezik a belső értékeidet, ha a külsők nem riasztják el az esetleges érdeklődőket?

Szóval megvolnánk, a cél megvan. Mit akarsz elérni és miért. Ez az első lépés.

A fogyókúra határideje

A következő, hogy kitűzünk egy határidőt. Mikorra szeretnéd elérni?

Legyél reális, és főleg tartsd szem előtt az egészségedet.

Nem lehet egy hét alatt lefogyni 30 kg-ot. Tűzz ki normális, elérhető, de mégis motiváló célt, például heti 1-1,5 kg fogyást. Ha mondjuk 15 kg-tól szeretnél megszabadulni, akkor 12 hét alatt 1,5 kg/hét egy reális, elérhető cél.

És itt jön a következő kulcsa a tervezésnek: tűzz ki mérföldköveket.

A sikeres diéta mérföldkövei

Fogd a füzetedet, vagy a fogyókúra-naptárt, és minden hétre, ugyanarra a napra írd be azt a súlyt, amit el kell érned. Ezek a mérföldköveid.

Én azt javaslom, legyen a mérlegelő napod a kedd: mondjuk kedd reggel minden héten, heti egyszer mérd meg a súlyod. És jegyezd fel a naptárba a célsúly mellé, hogy mit sikerült megvalósítani.

Nagyon fontos, mivel 15 kg fogyás nagy dolog, olyan távoli, és elérhetetlennek látszó, de ha kis intervallumokra bontod az egészet, kis részeredményekre koncentrálsz, akkor működni fog. Heti 1,5 kg fogyás elérhető, és főleg: hihető, megvalósítható cél.

Önbizalmat és sikerélményt ad, ha látod, hogy el tudod érni a rész-céljaid; ugyanakkor segít is az úton tartani, hisz azt is láthatod, ha megállt a fogyás vagy visszaugrott valamennyi súly, hogy mit nem csináltál úgy, ahogy kellett volna. Tudsz korrigálni, tudod, hogy meg tudod csinálni, hisz múlt héten már sikerült.

A 66 misztikuma avagy mindig a kezdet a legnehezebb

Nem, nem az Ómenről van szó. 🙂 Hanem arról, hogy bizony ennyi idő, 66 nap a kutatások szerint, amíg egy új szokás berögzül. Ennyi napon át kell odafigyelve ismételni azt a dolgot, amit szeretnél az életedben szokássá, automatizmussá érlelni, ez esetben a mozgás és a normális étkezés.

Ezt azért fontos, hogy tudd, mert bizony az első időszakban igen komoly odafigyelést és erőfeszítést igényel az új szokások kialakítása, a kijelölt cél felé haladás.

Olyan  ez, mint amikor egy űrbe tartó rakéta elhagyja a Föld légterét, gravitációs mezejét. Tudtad, hogy ez esetben az üzemanyag 80%-a az út első részén, a felemelkedéskor fogy el?

A mi esetünkben a rakéta az új életmódod, a gravitációs erő pedig a régi megszokás, a lustaság, a „jó ez így nekem” beletörődés. Energia és odafigyelés az üzemanyagod, és amíg elhagyod a tunyaság lehúzó  mezőjét, addig felhasználsz belőle jócskán. Aztán ahogy telik az idő, egyre könnyebb lesz, az új életmód és te is, és a határ a csillagos ég. 🙂

Motiváld magad! 

Nem hazudok: lesznek nehéz perceid, amikor megőrülsz egy fagyiért. Vagy a gyerek nutellás palacsintát kér, sütheted a konyhában, és közben gondolhatsz a salátádra meg hogy milyen fincsi már a diétás vacsora. Vagy egy kávé mellé a kollégák rendelhetnek egy sütit, de te nem: megannyi kísértés, ami miatt nagyon könnyen félremehet a diétád, vagy feladhatod az egészet.

Lássuk, hogy mit is tehetsz ezekben az esetekben.

Fontos, hogy támogasd a saját célod az életed minden területén. Nem csak lelkileg és gondolatokkal, hanem vizuálisan, képekkel és tettekkel egyaránt.

Van példaképed? Valaki, aki úgy néz ki, ahogy te szeretnél? Vagy egy régebbi fotó, amin az ideális formádban szerepelsz? Akár foghatod a számodra ideális alakot ábrázoló képet és vágd ki az arcot, tedd a helyére a sajátodat. Melyik kelti a legjobb érzéseket? Fontos, hogy motiváld és ne nyomaszd magad, válaszd azt, amelyik erőt ad és megacélozza az elhatározásodat.

Fogd ezeket a képeket és tedd ki a fürdőszoba tükörre. Így gyakorlatilag ez lesz az első dolog, amivel felkelés után, még programozható tudatállapotban, akár félálomban találkozol. Ez lesz az első tudatos gondolatod így, komoly üzemanyag adagként a rakétádnak. 🙂

Van olyan ruha, amit nagyon szeretnél hordani? Amit kinéztél a neten vagy ami már évek óta a szekrényben lóg, mert valaha kedvenc darab volt, de rád se jön régóta? Ruházz be magadba és a jövőbeni énedbe! Azzal megveszed azt a vágyott darabot, vagy felújítod a régi kedvencet és előveszed, hogy lásd naponta, elkötelezed magad, hogy igenis véghezviszed a fogyásod. Nem hagyhatod kárba veszni azt a pénzt, és főleg a saját, hozzád jobban méltó verziódat.

Azt ugye már kitaláltuk, hogy hány kilót fogynál. Fogj egy hosszabb szalagot, és oszd be egyenlően annyi részre, ahány kilót fogynál! Lógjon ez a szalag a hálószobád, vagy a fürdőszoba ajtaja mellett, ott ahol leginkább szem előtt van. És minden lefogyott kilót ünnepélyesen, és magadnak gratulálva vágj le! Meglátod, milyen jó érzés megünnepelni a legkisebb sikert, minden leadott kilót.

Apropó, ünneplés: A mérföldkövek elérése nagy teljesítmény, és bizony hogy jutalmat érdemel. De ez ne egy dobos legyen, az ég szerelmére, hanem egészséges étel, ami segít a célodban, egy fitness-bérlet, egy óra az uszodában vagy a szaunában, masszázs vagy lányoknak egy kozmetika-látogatás, vagy akár csak annyi, hogy tudatosítod magadban, milyen komoly dolgot értél el, és igazán, szívből gratulálsz magadnak hozzá.

Itt szólok, hogy zéró tolerancia van az alkoholt illetőleg. Amíg a fogyókúrád tart, nincs pia. Semmilyen, mert dehidratál, lassítja az emésztést és főleg: irtózatos kalóriabomba.

Ünnepelj egy csokis ízesítésű fehérje shake-kel, kis fahéjjal a tetején, lehet, hogy nem egy Mojito, de ezerszer jobban szolgálja a fogyást és az egészségedet.

Intenset fehérje por supreme whey protein

Kötelezd el magad az elhatározásod, az egészséges életmód mellett! Ha egyszer belevágtál, eldöntötted, hogy elővakarod a zsírbörtönből az igazi, valóságos alakodat, akkor szükséged lesz arra is, hogy ne engedj a lustaságod, a majd holnap csábításának.

Erre nagyon jó módszer, ha felteszed a facebookra, hogy igenis, elindítottad a fogyókúrádat. Egy-egy bejegyzés, fénykép az #intenset, #intensetdieta hastagekkel azért jó, mert ha az ismerősök, barátok is tudják hogy diétázol, már nem léphetsz vissza.

Akkor már csinálnod kell, ha egy-egy nap nem érzed magad annyira motiváltnak, és ez jó, mert rajta tart az úton, és a barátok pozitív visszajelzései is nagyszerűek, önbizalmat adnak. És az is lehet, hogy van a tarsolyukban jó pár diétás tipp.

Csináld végig, és legyél te példakép a barátaid számára! Motiváld őket a saját sikereddel, oszd meg a haladásodat, alkossatok egy kis Intenset közösséget. Sokkal könnyebb ketten lemenni futni vagy az edzőterembe, mint egyedül. Segíthetitek, támogathatjátok egymást, együtt el tudtok menni étterembe, és ha mindketten salátát rendeltek szezámmagos csirkemellel, még kísértés sincs. Vagy mindketten Intenset diétás étrend szerint étkeztek, és egészséges ételeket készítetek.

Fogyókúratippek

Avagy itt következnek a szabályok; és igen, szigorú vagyok. Legyél te is az magadhoz, és akkor garantált az eredmény. Ne feledd, te akarsz lefogyni és jól kinézni, neked fontos, a többi nő/pasi alapvetően csak örülni fog, ha nem sikerül, és nem vagy konkurencia nekik.

Nincs csalónap. Ja, jól hangzik, hogy egy hétig úgy étkezel, ahogy a szénhidrátmentes és fehérjedús diéta megköveteli, aztán egy héten egyszer mindenféle szemetet magadba tömsz. Akkor minek kínzod magad egyáltalán? Ha zabálni akarsz, akkor legalább magadhoz legyél őszinte, és egyél össze mindent, csak ne várd, hogy fogysz. Ha a fogyás a cél, nincs csalónap

Csak azt eheted, ami a diétában van, és főleg: csak azt a mennyiséget. Itt szólok, hogy digitális mérleg nélkül csak magadat csapod be, mert szemre kimérve simán mellémész 2-300 kalóriával, és mindig fölfelé fogsz csalni. És napi akár csak 100-200 kalória plusz, 10 nap alatt már 1500-2000, és akkor megint az van, hogy nem fogysz.

Heti vásárlólista: Vásárolj be mindent, a megadott adagokat egy hétre előre. Így időt spórolsz, és főleg nem éhségtől szikrázó szemmel rontasz be a boltba és markold fel a túró rudit.

Ha megvannak a lista szerinti diétás ételek, készítsd el a napi ennivalót dobozokba, és vidd magaddal az ebédedet a munkahelyre. Ne menj az étterembe a kollégákkal majd eszek valami salátát jelszóval, mert úgyis csülökpörkölt vagy rántott hús lesz belőle. Vidd a dobozodat, és ha rákérdeznek, mondd nekik, hogy diétázol, és atom jól fogsz kinézni nagyon hamar. És akkor majd te mosolyoghatsz rajtuk. Vagy még jobb: akár csatlakozhatnak is hozzád.

A víz az egyik legjobb barátod. Napi 3 literrel simán betolhatsz, legyen nálad egy kis üveg mindig, és akár csak egy-egy kortyot, de mindig igyál. Mielőtt eszel, ha evésre gondolsz. Sokszor nem is éhes az ember, hanem szomjas, csak már meg se tudjuk különböztetni a két ingert.

A másik legjobb barátod a fehérje shake. Napi kettő mehet nyugodtan, ha éhes vagy, ha desszertet ennél, ha megőrülsz valami édesért. A fehérje segít, az emésztése kimondottan energiaigényes, az izmaidnak pedig kell.

És mielőtt begolyóznál és feladod:

Gondolj arra, mit tenne a példaképed? Hagyná, hogy a pillanatnyi falánksága miatt elússzon a célja? Tényleg bezabálná azt a minyont?

Mondd magadnak, hogy a célod fontosabb, mint a szokásaid. Tudd, hogy erősebb vagy mint a mohóságod. Gondolj a bikinidre vagy arra, hogy milyen jól fogsz kinézni a nyáron.

Légy erős, mert ha egyszer megtöröd a diétát, akkor vége, mert úgy érzed majd, máskor is megteheted. Olyan ez mint a megcsalósdi: az emberek ritkán állnak meg egy után, hisz ha egyszer megtehettem, akkor többször miért ne?

Bízz magadban, segítsd és támogasd magad. Használd a céljaidat motivációként, és ha nehéz kitartani, egy shake, egy pohár víz után gondold végig, miért dolgozol! Készülj fel és tartsd be ezt az alacsony szénhidrát, magas fehérje tartalmú, egészséges diétát pontosan, és a hatás garantált.

Nézd meg ezeket is:

Az eredményes fogyókúra pszichológiája

 1. Edina szerint:

  Hű ez most kellett, nagyon akartam eddig, 12 kilót már fogytam is, de motiválatlan lettem. Nem csak itt, minden területen. Ezt most olyan volt olvasni, mintha a vékony énemmel „hisztiztem” volna egyet, hogy mi a fészkes fenéért nem vagyok képes felemelni a löttyed seggemet. Múlt héten már nagyon sajnáltam magam, amikor a doki letiltott a crossfittről. Jókor botlottam beléd 🙂 Köszi

  1. admin szerint:

   Köszönöm!

 2. Erika szerint:

  Koszonom szepen ez irto nagy segitseg es motivacio szamomra. Meg csinalom !!!

 3. Zsuzsanna szerint:

  Nagyon köszönöm a leveledet, az iránymutatást. A tegnapi étrendet letöltöttem e beszerzéssel és a motivációval foglalatoskodom. Az életmód váltás már 3 hete tart a lányom tanácsára a tornátokra voltam nagyon kíváncsi. De a diétás étrendetek is megfogott!!!! Köszönet a törödésért, várom a következő levelet. KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!!!!

 4. Andrea szerint:

  Most kezdem az életmódváltást. Sokadszorra… De ezúttal kiírtam FB-ra, szóval nem csinálhatok popót a számból.
  Örülök ennek a bejegyzésnek. Most döbbentem rá, hogy az eddigi próbálkozások azért végződtek kudarccal, mert nem tettem rendet a fejemben előtte.
  Most sikerülni fog.
  Köszönöm!

 5. István szerint:

  Szia, Romeo !

  Nagyon köszönöm…, ISTEN VAGY 🙂 ….

 6. Tünde szerint:

  Köszönöm a levelet!
  Nagyon nehéz eldöntenem, hogy hogyan szeretném elérni a célom, ugyanis már nem vagyok fiatal. Világ életemben a súlyommal küszködtem, nagyon sokszor feladtam, de mindig találtam valami eldugott kis erő és akarat szikrát, amit azután kihasználtam. Sikeresen elindult a fogyás, kezdtem jól érezni magam a bőrömben (és ez mindig így indul), majd 25 év után munkahely váltás, dupla munka – asztalnál, és lemaradtam a saját érdekeimnek, igényeimnek teljesítéséről. Persze jöttek vissza a kilók, ahogyan lenni szokott. Mostanra ért meg bennem a gondolat, hogy, ha törik, ha szakad elkezdem, és csinálom, viszont az akarat „mellé” steril visszér gyulladásom lett, ami egy kicsit gátol a mozgásban. A kérdésem az lenne, hogy ez a fajta diéta és mozgás mennyire összeegyeztethető a problémámmal.
  A választ előre is nagyon köszönöm.

  1. admin szerint:

   Javaslom, hogy kérd ki a kezelő orvosod véleményét mielőtt belevágsz a programba.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük