Intenset kockahas szálkásítás

Szálkásítás: Így érd el az áhított eredményt gyorsan.

2021-11-03 Szentgyorgyi Romeo Edzés,Fogyókúra, 1 comment

Már az elején le kell szögezni, hogy a szálkásítás nem egyenlő a karcsúsággal. A vékony, karcsú test 9-12% zsírt tartalmaz, és ez az állapot a legtöbb ember számára egészségileg és optikailag is ideális.

A szálkásítás alatt a test zsír százaléka lemegy 4-7 körülire, ami már súrolja az egészségtelen határát.

Ez a téma egy kicsit már a haladóknak való, hisz ha egy mondatban akarnám elmondani, mit is takar ez a folyamat, akkor úgy tudnám összegezni: Zsírvesztés az izomtömeg megtartása mellett.

Ha magyarul akarok fogalmazni, akkor arról van szó, hogy a szálkásítás előtti időszakban felépített izmokat láthatóvá tesszük a felettük lévő zsírréteg elvékonyításával, eltüntetésével.

intenset kockahas

Azt látnod kell, hogy a szálkásítás egy hosszabb folyamat egyik eleme, aminek a végén a legeslegjobb formád vár: De ehhez kell, hogy legyenek izmaid, amik előbukkanhatnak, ezért is olyan fontos a megfelelő edzés.

Ha nincs rajtad megfelelő izomzat, szálkásítás sincsen, mert mégis, mi váljon láthatóvá, a csontjaid? Ha itt tartasz, akkor az még nagyon az út eleje; először szépen állj neki, és kezdj izmot építeni. Ettől lesz valami formád, és később az izmok a zsírvesztésben is sokat segítenek. Ebben a szakaszban az izomépítés és a zsírvesztés az elsődleges cél, és a jó hír hogy könnyen megy – a szálkásítás időszakához képest mindenképp.

Visszasírod még az elejét, amikor csak úgy olvadtak a kilók!

Intenset kockahas szálkásítás

Ha már van egy jó alapod, gondosan felépített izomtömeged, akkor érdemes egyáltalán gondolnod a szálkásításra.

Ebben az időszakban azonban már nem érvényesek az eddig működő alapelvek. Mit csináltál az első időszakban? Kevesebbet, de jobb minőségűt ettél, csökkentett szénhidráttal, növelt fehérjével raktad össze a diétát, és rendszeresen edzettél. Ez elég is ahhoz, hogy a kezdeti eredményeket elérd. A mérleg mutatója szépen ballag lefele, mutatva hogy jól dolgozol. Ez az időszak könnyen mérhető és kontrollálható.

De a szálkásítás során egészen mások a szempontok. Az elért izomtömeget kell megtartanunk, vagy a vesztést minimalizálnunk, és a zsírt megpróbáljuk lefaragni, hogy az előzőekben felépített izmok szépen kirajzolódjanak.

intenset női edzés szálkásítás

Itt más a preferencia, az elsődleges szövetségesed már nem a mérleg, hanem a tükör. Továbbra is számolhatsz súlyvesztéssel, ami – ha jól csinálod – a zsírból történik, de ha nagyon megindul a fogyás, tudd, hogy izmot veszítesz. Az izomszövet ugyanis jóval tömörebb a zsírnál, így ha sokat fogysz, ebben a fázisban az már nem lehet zsír.

Tetemes mennyiségű, kilókban mérhető vizet is veszíthetsz a szálkásítás kezdeti időszakában, de azután már a nagyobb, heti 0,5 kg-nál több fogyás szinte biztos, hogy az izmaidat érinti.

De ez a dolog sajnos nem ilyen egyszerű, ugyanis a testünk ragaszkodik a zsírtartalékokhoz, főleg azokhoz az utolsó kilókhoz, amik csak nem akarnak mozdulni, és pont eltakarják a fáradtságosan kidolgozott izmokat.

Itt már egy kényes egyensúlyról van szó: hogyan tudjuk arra rábírni a szervezetet, hogy a zsírt mozdítsa, élje fel, de ne bontsa le a hosszú hónapok munkájával felépített izomzatot? Sőt, most már a mérleg figyelése sem elegendő, hisz szimplán a súlyvesztés nem egyenlő a zsírvesztéssel, ha csak a diétát húzod szorosra, akkor bizony az értékes izmaidból is veszítesz majd.

Akkor pedig az eredmény se az lesz, amire számítasz, nem egy szépen kidolgozott, definiált test, hanem csak egy lötyögős forma. Ezért itt már érdemes a tükörben is figyelned, hogy alakul a tested. Ha a program során azt látod, hogy az izmok szép lassan kirajzolódnak, egyre inkább láthatóvá válnak, az a jó. Nemcsak a tetejüket fogod látni, hanem az eredési, tapadási helyüket is sejteni, majd látni lehet.

intenset szálkásítás férfi

De ha azt látod, hogy csak összeesel, nem definiáltabbak, hanem löttyedtebbek vagy kisebbek az izmaid, akkor egészen biztos, hogy valamit nem jól csinálsz.

Nagyon nehéz általános receptet adni a hogyanra. Mindenki más testalkattal, izomzattal rendelkezik, nem egyforma az sem, ahogy az anyagcserénk működik, így nem tudok egy mindenkire érvényes igazságot írni. Nagy átlagban azt tudom mondani, hogy egy napi 500 kalóriás deficit kell a diéta során, fehérjében gazdag, maximum 20-30 gramm zsírt tartalmazó étrendet kell követned.

Fontos, hogy legyen ennyi zsír a diétádban, mert az alapvető életfunkciók bizony igénylik, pl. zsírban oldódó vitaminok, hogy csak egyet említsünk.

intenset fogyókra tiszta étkezés

Szeretnék még említést tenni a szénhidrátokról is. Ugye a sikeres diéta alapja, hogy a finomított cukrok, a nasik, sütik, csokik, cukrok, édes löttyök teljesen tiltólistára kerülnek. Ezek a cuccok totál kukák: az üres kalóriák csak a zsírpárnákat szaporítják.

Ugyanakkor a szénhidrátok nemcsak hogy nem ördögtől valók, hanem egyenesen alapvetőek a szervezetünk működésének szempontjából. Igen, az üres kalóriák hizlalnak, de a szénhidrát akkor is a test elsődleges üzemanyag forrása marad. Talán azért is alakult ki így az ízlésünk: szeretjük az édeset, mert energiát ad. Valószínű, ezért találjuk annyira finomnak, hogy még függőséget is ki tud alakítani.

Bizony, a cukorra is rá lehet kattani, nem hiszem, hogy van olvasóm, aki ne tapasztalta volna ezt meg. Álltál már a hűtő előtt, tudva hogy odabent vár a nugátos vagy marcipános csoda? Esetleg mogyors vagy epres, kókuszos… És az akaraterőd utolsó megfeszítésével végül elvonszoltad magad, csak azért hogy tíz perc múlva tébolyult tekintettel tépd fel a hűtőajtót és mard fel a cuccost. Ismerős forgatókönyv azt hiszem mindannyiunknak. Maximum a marcipánt vagy a mogyorósat helyettesítsd be az aktuális kedvenceddel.

Szép kis dilemma. Szálkásítás a cél, de azok az átkozott szénhidrátok, amik hízlalnak, bizony nélkülözhetetlenek. 

Csak nagy vonalakban, hogy miért is ne hagyd ki az étrendedből:

  • az agy kizárólag cukrokkal működik
  • a test hőjét fent kell tartani: ennek is az elsődleges anyaga a szénhidrát. 

Semmilyen egyoldalú diéta nem lehet egészséges. Ezért is figyeltem arra, hogy az Intenset diétában megfelelő mennyiségben legyenek meg. 

A csoki-téboly ellen pedig vesd be a fehérje shake-t. A szálkásítás is könnyebben fog menni a jó minőségű fehérjékkel, az íze pedig maga a megváltás. Mondjuk egy csokis kekszes. Vagy egy vaniliás, kis fahéjjal a tetején. 

A szálkásítás során a megfelelő étrend és edzés egyensúlya hoz csak eredményt.

Fontos, hogy tisztázd magadban, mit akarsz elérni, és azt is, hogy mire vagy képes. És nem utolsó sorban: milyen áldozatot vagy képes hozni a cél érdekében.

Tudnod kell, hogy azok a sportolók, azok a formák, amit egy testépítő versenyen, vagy fitness világbajnokságon látsz, irdatlan nehéz munka eredménye – és valahol lehet, hogy túlzás is. Nemcsak edzés szinten kell nagyon fegyelmezettnek lenni.

Intenset bcaa + b6 vitamin

Ez a típusú szálkás, szinte teljesen zsírmentes izomzat a versenyre történő forma időzítés eredménye. Ahhoz hogy ezt valaki elérje, a szervezetét sokszor a végsőkig, teljesen kizsigereli. Ez az egészséget tönkretevő rutin nem tartható fenn hosszabb távon, csak arra a felkészülési időszakra képesek a versenyzők is tartani, amíg a verseny lezajlik.

intenset szálkásítás

Tudtad azt, hogy egy ilyen versenyző a fellépés utáni napon akár 6-8 kg-val is nehezebb?

Teljes, totális szénhidrát megvonás, koplaltatás, vízhajtás: ilyen és ehhez hasonló módszerekkel érik el azt a teljesen száraz, szálkás testet. Ez normál, hétköznapi ember számára nem követhető, és tegyük hozzá, nem is egészséges dolog.

A testépítők is a versenyek után vagy között bizony teljesen másképp néznek ki: Nyilván izmosak és jó felépítésűek, de jóval kevésbé látványos a testük. Egyszerűen az ember nem képes folyamatosan abban a formában lenni, mert a normális működéshez, élethez bizony némi testzsír százalékra szükség van.

Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy ne figyelj oda, mit eszel, és hogyan edzel, csak ne legyenek irreális elvárásaid: a magazinok, versenyek egy idealisztikus, arra a napra időzített top formát mutatnak, ami senki számára, még a legprofibbaknak sem fenntartható folyamatosan.

Intenset hiit edzés

Én például akkor szálkásítok igazán keményen, ha fotózásra megyek, vagy egy új Intenset videót forgatunk, Ilyenkor még jobban belehúzok, magasabb ismétlésszámmal, intenzívebben edzek. Meg szoktam támogatni a fejlődést pár táplálék kiegészítővel is: az Intenset L-karnitin és a CLA 500 mellett az UltraRX termogenikus zsírégetőket is bevetem.

Visszatérve az alapképletre, a szálkásítás = megfelelő étrend + edzés.

Az étrendet nagyjából tisztáztuk, most nézzük, hogy milyen mozgásformákat kell követned ahhoz, hogy valóban szép száraz, szálkás izmaid legyenek!

Ebben az időszakban az edzéseknek ugyanolyan keményeknek kell maradni, mint eddig, sőt, még rá is adhatsz egy kicsit. Arra számíts, hogy egy kis visszaesés bekövetkezhet az erőnlétedben, de nagy legyengülés biztos, hogy valami bajt jelez, akkor a diéta nincs rendben.

Szálkásítás során gyakorlatilag bármilyen edzésfajta választható, de a siker csak a megfelelő diéta, edzés kombóval érhető el. A zsírégető, kardió, HIIT vagy súlyzós tréningprogramok mind jók lehetnek, kardió edzésként akár a futás, HIIT programnak természetesen az Intenset mind-mind szóba jöhet, azt válaszd, amelyiket szívesen csinálod, mert a szálkásítás nem könnyű menet, fel kell készülnöd rá, hogy sokszor a pokolba kívánod az egészet.

Intenset hiit edzés szálkásítás

Én, amióta csak az eszemet tudom, mindig arra vágytam, hogy ne csak izmos, hanem gyors, mozgékony, ruganyos legyek. Nagy kedvencem és példaképem Bruce Lee, akinek bámulatos, szálkás izmai voltak, és ezzel együtt hihetetlen ereje, robbanékonysága, ugyanakkor lazasága is.

Emiatt mindig is előnyben részesítettem a saját testsúlyos edzést a masszív, nagy súlyokkal szemben. Nem akartam nehéz, kötött izomzatot, hanem szépen formáltat, ami nem akadályoz, hanem segít a mozgásban.

Ezért szerettem mindig is a saját súlyokkal végzett tornákat, gyakorlatokat. Ezekből a HIIT rendszer szerint felépített edzésblokkokkal ugyanolyan jó eredményeket érek el, mintha súlyokat használnék, de az izmaim nem lesznek kötöttek, ruganyos és laza maradok.

Ahhoz, hogy tényleges szálkásítás legyen a programod, a következő alapelveket kell betartanod:

Nagyobb mozdulatok és saját testsúly vagy viszonylag könnyű szabad súlyok:

Jobb eredményeket érsz el, ha minél több izmot, ízületet bevonsz a mozgásba. Ezzel az anyagcserédet is jobban ösztökéled, illetve a zsírégető mechanizmusokat is támogatod.

Ha súlyokkal tréningezel: használj könnyebbeket

intenset női edzés szálkásítás

Bár én nem vagyok híve, de van, aki teremben, súlyokkal dolgozva ér el eredményeket. Ha súlyzós programod van, akkor ebben a fázisban emelned kell az ismétlésszámot. De itt is a biztonságod az első, semmiképp ne eddz felügyelet nélkül.

Intenzívebb, keményebb szakaszok

Tedd az edzéseidet hatékonyabbá, és rövidebbé! Használj szuperszetteket, gyors, pörgős saját testsúlyos gyakorlatokat.

Egyik kedvenc receptem ebben az időszakban a rövid, akár csak 7-8 perc edzésblokkok maximumra tolva, például 100 db 4 ütemű fekvőtámasz. Időt is spórol, és eredményes. Valószínű, hogy az erőd mellett egy-egy ilyen összeállítás az állóképességedet is alaposan próbára teszi majd.

Intenset fekvőtámasz

Nyújtott blokkok

Ez az a rész, ami ki fog nyírni, garantálom 🙂 Ha úgy érzed, hogy kész vagy, nem bírod tovább, akkor még rakj rá egy kört. Ez jóval több kalóriát éget majd, mint gondolnád.

Gyilkos befejező blokkok

A nagy izomcsoportokat megdolgoztató edzések után, (akár saját súllyal, akár súlyzóval) tegyél be egy befejező blokkot, ami több izmot vagy az egész testet mozgatja, magas intenzitáson. Ezzel egy utolsó nagy lökést adsz az anyagcsere felpörgetésének.

HIIT edzések

A legjobb választás hogy adott idő alatt a legtöbb kalóriát égesd el. A szokásos kardióhoz képest ez akár feleannyi idő alatt égeti el azt a kalória mennyiséget, fitté és erősebbé tesz. Tudod, a legfontosabb az intenzitás ? Ha jól kihajtod magad, divatosan fogalmazva: kilépsz a komfortzónádból, akkor a szervezetnek nagyon sok energiájába kerül, hogy visszaállítsa élettani értékeit a normál szintre.

Összefoglalva:

A szálkásítás haladó program. Akkor állj neki, ha már egy jó alappal rendelkezel, van izomzatod, és azt szeretnéd láthatóbbá, szárazabbá tenni.

Ahhoz hogy eredményes legyél, szigorú, jól összeállított diéta és edzésprogram kell, különben többet veszthetsz, mint nyersz. Úgy válaszd meg a mozgásprogramot, hogy továbbra is ugyanolyan keményen terheled az izmaid, hogy ne veszíts a tömegükből, de kardió programot is csatolnod kell hozzá, hogy további kalóriákat égess el.

Ne feledd, a testzsír százalékod le fog menni az egészséges határérték alsó sávjába, figyelj oda nagyon, hogy ne károsítsd a tested!

Nézd meg ezeket is:

Szálkásítás: Így érd el az áhított eredményt gyorsan.

  1. Stettler Tamás szerint:

    Nagyon tetszik ez a rugalmas edzésprogram! 40+-os férfiként egyre nehezebb a testet kordában tartani és a koronavírus okozta karantén sem tett jót az amúgy is tulsúlyos testalkatomnak. Most szeretnék nagy elhatározással változtatni ezen! Ezért szeretnék tagja lenni ennek az elhivatott Intenset edzésformát használó csoportnak! 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük