hello
fogyás Intenset

Tanácsok fogyáshoz, amik garantáltan működni fognak

2021-11-24 Szentgyorgyi Romeo Egyéb,Fogyókúra, No comments

A fogyás gondolata legtöbbünknek majdnem minden este vagy reggel felmerül, amikor egyedül szembenézünk a  tükörképünkkel a fürdőszobában.

És ha ez nem lenne elég, minden nyomorult felületen az arcunkba tolják, különösen év vége felé. A fogyókúra, a tanácsok és a csoda módszerek közvetlen a karácsonyi, ünnepi menük után következnek az újságokban, netes blogokon. Mintha direkt csinálnák: egyél, aztán fogyjál. Habzsi aztán fogyás. így készítsd a pulykát, a disznótorost aztán a tortákat, sütiket. Következő lapszám: így fogyj, nyerd vissza az alakod hipp-hopp. Esküszöm, téboly. Ha még nem lenne jojó effektusod, akkor majd most lesz, főleg, ha rájuk hallgatsz. 

Természetesen felmerülhet most, hogy vajon rám miért hallgass, ha azt mondom, ne az aktuális trendekből okosodj. Egyrészt nem vagyok celeb, nem arról ismernek, hogy kornyikálok vagy feltűntem valami tévés műsorban. Amit elértem, azt a sport révén értem el, és minden, amit azóta csinálok, a sporthoz, egészséges életmódhoz kapcsolódik. Szóval egész egyszerűen én a saját bőrömön próbáltam ki mindent, amit leírok vagy mondok. Amihez pedig nem értek, ahhoz igazi szakértők tanácsát kérem ki. Sportorvosok, sportpszichológusok, dietetikusok tanácsait és irányelveit követve dolgoztuk ki a diétát, de erről majd később. 

A fogyás elsődleges buktatója

Van egy nagyon emberi vonásunk, ami gyakorlatilag minden élethelyzetben a legnagyobb ellenségünk. Ez a tulajdonság pedig nem más, mint a lustaság. Egész egyszerűen majdnem mindenki örömmel kapna be egy csoda pirulát, amitől hipp-hopp elindul a fogyás és szép lesz és karcsú a test. 

Ez az oka hogy újra meg újra bedőlünk az ígéreteknek. A nyilvánvaló hülyeségeknek, a photosoppolt előtte-utána képeknek. Ne már, komolyan elhiszi valaki hogy valami pirulától, csoda perui-maja akármi teakeveréktől, hirtelen felfedezett dzsungelbeli növénykivonatnak köszönhetően holnap úgy ébredünk, hogy lefogytunk? Egyrészt már alig maradt őserdő, nemhogy még most hirtelen előjön belőle valami csodabogyó, de ez más lapra tartozik, noha nagyon nagy baj ez is. Szóval szinte minden évben van valami varázslatos új felfedezés, valami sose hallott “orvosi” tuti diéta, ami erőfeszítés, görcsölés nélkül a vágyott alakhoz segít minket. És mindig van valaki, aki az ismertségét, nevét adja ehhez, akár itthon, akár a legnagyobb sztárok között. Szokták mondani, van az a pénz, amiért bárki haja korpás …

A józan észre hallgatni itt is kifizetődő, mint a legtöbb helyzetben. Az van, hogy akkor fogyunk, ha több az elégetett energia, kalória, mint az, amit bevittünk. Ez ennyire egyszerű, és ezen az egyenleten semmilyen csodálatos új felfedezés nem fog változtatni. 

1: Íme az első fogyás tanácsom:

Ne hallgass a celebekre, a színészekre, énekesekre, modellekre hanem a saját józan eszedre. Ez azért nehéz, mert a kisördög csak ott fog üldögélni a gallérodon és motyogni a füledbe, miszerint olyan csinos ez a nem-tudom-éppen-ki, de biztos igaza van. Csakhogy a nagyon csini valaki, egyrészt nem is biztos, hogy olyan szuperül fest, még sose találkoztunk vele élőben. De az is lehet, hogy tényleg jól néz ki, sőt még az is lehet, hogy eszi a csoda „akármit”, csak azt felejtik el mondani, hogy emellett szigorú edzéstervet és orvosok által összeállított diétát követ. 

Sőt tovább megyek: nem egy igazán jó formában lévő híresség mondja el, mit eszik és hogyan edz. Ezt elolvasva a legtöbben csak lapoznak, hisz ki a fene akar ennyit edzeni és ilyen kajákon élni? Pedig a helyzet az, hogy a formájuk titka ez, és nem egy csodálatos varázsszer.

2: Nincs csoda diéta. 

Csak értelmes, az alapvető élettant figyelembe vevő diéta van, ami nem fog hatni egy nap alatt, hanem szépen lassan, kíméletesen, de tartósan csökkenti a testzsírt. 

Annyiszor kerülnek elő csoda diéták, azonnali, gyors eredményt ígérő módszerek, hogy csak kapkodom a fejem. Emlékeztek, mekkora karriert futott be annak idején a káposzta leves kúra? Főzte boldog-boldogtalan, buggyant káposztaszag lengedezett lépcsőházakban, konyhákban. Aztán ahogy jött, úgy el is múlt, hisz nem hozott tartós eredményt, csak szélsőséges hiánytüneteket. 

Ugyanez volt a tojással, csokival, és nem tudom még mikkel, amik valamiért elterjedtek, és mire a józan ész hangja utolérte a használókat, rengeteg kárt okoztak. 

Az eszetlenül, hozzáértés nélkül összeállított fogyókúra tervek sokkal több kárt okoznak mint hasznot. Ne feledd, az egészséged a tét!

3: A szénhidrát nem az ördög 

Annyiszor hallani, hogy a cukor, a szénhidrát minden baj okozója. Valóban az eszetlen csokizás, a fehér cukor marokszámra nem tesz jót és nagyon hizlal. De van egy egyszerű élettani tény: a szervezetnek szüksége van valamennyi szénhidrátra. Az agy pl. csak ezzel működik, szóval ja, ha gondolod hagyd el teljesen, aztán figyeld meg, hogy a legalapvetőbb dolgokat nem tudod megcsinálni. Ja, nem tudod megfigyelni, nem lesz mivel.

Sarkítottam, de a lényeg: valamennyi szénhidrát kell!

egészséges szénhidrát

Ja, és a zsír is kell! Abban oldódnak például az alapvető vitaminok. Csak mondom. 

4: Ne a mérlegnek fogyj!

Csak a mérleget figyelembe venni azért nem szerencsés, mert a zsírszövet térfogata több mint az izom térfogata. Vagyis ha edzeni kezdesz, csökken a zsír, jobban nézel ki, definiáltabb, izmosabb a tested, attól még mutathat többet a mérleg. Ugyanígy csalóka az, ahogy hirtelen megindul a fogyás még akármilyen eszetlen diétával is: A szervezet vizet veszít, a mérleg mutatja, hogy csökken a tömeg. De ez nem az a fogyás, amit szeretnénk. 

Ide tartozik az is, hogy ne csak a tested változását figyeld, hanem elsősorban az egészséged legyen a fókuszban. Semmilyen fogyás nem ér annyit, hogy kockáztasd az egészséged.

5: Ne higgy a címkéknek, ha fogyni akarsz

Rengeteg termékre írják rá: hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Ez tök jó, de ha eleve tele van cukorral, akkor sokra ezzel nem mész. Ilyenek a különböző gyümölcslevek vagy gyümölcs joghurtok.. 

Ugyanígy, attól még hogy pl. organikus, bőven hizlalhat. Ha nincs benne tartósító, meg semmi E, az remek, és inkább olyat egyél, mint ételnek látszó műanyagot, de ettől még nem lesz fogyókúrás az adott étel. 

Könnyű átesni a ló túloldalára, ha valamiről azt hisszük, egészséges, és nyakló nélkül tömjük, az ugyanúgy hizlal, mintha nem lenne egészséges. 

A címke inkább a marketinget szolgálja mint téged, ezt tartsd észben.

6: Figyelj a rejtett cukrokra és a nasikra

Szinte minden feldolgozott étel tartalmaz cukrot. Ahhoz szoktunk, hogy az intenzív ízeket szeressük. A cukor még a  sós ételekben is benne van, mert intenzívebbé, gazdagabbá teszi az ízt. A ketchuptól kezdve a zacskós leveseken át, szinte mindenben van olyan cukor mennyiség, ami megtorpedózhatja a diétádat.

rejtett cukor

Ugyanígy oda kell figyelni azokra a kis dolgokra, amiket nap közben bekapkodsz. Elmenni a kollégákkal kávézni, bekapni pár mentolos cukrot: ezek igenis számítanak. Ha úgy érzed hogy a levegőtől is hízol, és nem érted miért akkor arra is van megoldás. Vezess naplót, mikor mit eszel egy nap, csak gyorsan írd fel. Elég hamar kiderül, mi az, ami miatt nem sikeres a fogyókúrád.  

7: Kismamaként ezekre ügyelj, ha nem akarsz elhízni:

Először is ne egyél kettő helyett. Nagyon sok tanítványom volt, aki a folyamatosan edzett, és amikor teherbe esett akkor sem állt le. Természetesen más gyakorlatokat végeztek, az állapotukat abszolút figyelembe vevő edzéstervet követtek. Szinte mindegyikük 10 kg-ot szedett fel, jó kondícióban, nem elhízva jól viselték ezt az időszakot. Az elmondásuk szerint a szülés is könnyű volt, és azt láttam, hogy nagyon hamar vissza találtak az alakjukhoz. 7-8 kg szinte azonnal lement róluk és gyakorlatilag 3-4 kg volt az, amit le kellett edzeni.

Ezzel arra akarok rámutatni, hogy a fitt, edzett szervezet bármilyen megpróbáltatást jobban visel, mint egy elhízott, punnyadt test.  

+1 Fogyás bónusz

Az egész sikeres fogyás, fogyókúra lényege az, hogy nem kúraszerűen kell csinálni. Az életmód változás nem egyfajta challenge: nem egy kihívás, amit megcsinálsz és aztán soha többet nem is gondolsz rá. A kihívás 500 fekvőtámasz vagy a jeges vödör, de nem az egészséged és az alakod. Ha azt akarod, hogy tartós legyen a fogyás által elért eredményed, akkor az egész életmódodat kell megváltoztatnod. Csak nem hiszed, hogy követve azt az utat, ami ide vezetett, később valahogy jobb lesz? 

Tudom, milyen nehéz, mennyire oda kell figyelni. Ezért próbálom újra meg újra elmondani, akár egy mantrát, hogy hallgass a józan eszedre. Ne dőlj be minden marhaságnak, bár tudom, hogy ezek nagyon kecsegtetőek, de ha egy szép autót olcsón adnak, az nekem mindig gyanús. Sajnos ez van, az eredményes út általában a nehezebb. Lefogyni és tartósan fitt, csinos maradni csak ésszel lehet, odafigyelve arra, hogy mit eszel. Kell egy normális diéta, amit tartani lehet akár hónapokig, évekig. És ahhoz hogy ne csak vékony legyél, hanem izmos és feszes is, egy jó edzésterv sem árt. 

A diétát úgy válaszd ki, hogy neked legyen megfelelő. Nem vagyunk egyformák, más az életmódunk, ehhez azért illeszkedjen a választott étkezési terv. Az nem terv, hogy mától nem eszem kenyeret. Az sem terv, ami egyik héten 1000 kalóriát, másik héten 700-at, harmadikon 2500-at ír elő. Azért kell neked erre figyelned, mert ez a te életed, a te tested, a te egészséged: más nem fog vigyázni rá helyetted. A fájó igazság az, hogy csodák nincsenek, legalábbis ezen a téren. És mindenki számára üdvözítő, egyforma tervek sem. 

Nem tudlak megvédeni minden ostobasággal szemben, erre kénytelen leszel magad odafigyelni. Kérlek, tedd meg, mert sokkal könnyebb az egészséget megőrizni, mint egy félresikerült diéta által okozott károkat helyre hozni – ahogy ezt a dietetikusoktól hallom.

+2 bónusz

Ezt itt hagytam neked a végére, mint a Marvell filmek végén az Easter Egget. Szóval ha nem akarod saját magad végig erőlködni ezt az egészet, nem akarsz orvos vagy dietetikus lenni, akkor itt a megoldás.

Összeraktam dietetikusok, orvosok segítségével egy olyan kész táplálkozási tervet, ami nem csak egészséges, támogatja a fogyást és emellett az izom építést is, hanem ízletes, könnyen követhető hónapokon, éveken át. Ez azért nagyon fontos, hogy ne kúrában, hanem teljes életmód változtatásban gondolkodj. Kapsz alapelveket, recepteket, teljes diétát, amivel sikeresen tudsz fogyni, jojó nélkül. Ez az Intenset rendszer étkezési terve.

És ha nem elég eddig a bónuszokból, jár mellé edzésterv és egy óriási támogató közösség is. És hogy tényleg itt legyen a Karácsony: ez az egész ingyenes. 

Mit szólsz? Kipróbálod az Intenset-varázslatot?

Címkék: , ,

Nézd meg ezeket is:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük