Minden amit tudnod kell a fehérje turmixról másnéven protein shake-ről

2017-06-17 Szentgyorgyi Romeo Diéta,Táplálékkiegészítő, 23 hozzászólás

Azt már az korábbi fehérje bejegyzésben leírtam, miért jó a fehérje másnéven protein-shake, és mik a fehérjék általános jó hatásai a testedre, hogyan támogatják a fogyókúrát.

Most kicsit komolyabban végigrágjuk, hogy milyen protein készítmények vannak, és igen, lesznek szép hosszú tudományos kifejezések, és igen, jó lett volna figyelni a bioszórán, a köpőcsövezés helyett, de mindegy, elmagyarázom. 🙂

És miért kell ezt neked tudnod egyáltalán?

Mert ha venni akarsz – amit erősen ajánlok – mert nagyon megkönnyíti a diétát, akkor bizony értelmezned kell a zacskón található feliratot. Ha pedig bármiféle allergiád van, akkor kutyakötelességed tudni, mi az, ami akár csak egy csöpp kis allergént tartalmaz.

Ha még emlékszel a korábbi fehérje bejegyzésemre, azon a vonalon indultunk el, hogy fehérje fehér, akkor valami tejes dolog, és akkor azt mondtam, hogy noha ez nem ilyen egyszerű, de alapnak nem rossz. Miért is?

És amúgy is, hogyan válassz egyáltalán proteint?

Fehérje turmixok

Ugyanis a legfinomabb, legjobb minőségű fehérjepor bizony tejből készül, a sajtgyártás során keletkezik. Ez a tejsavó-fehérje vagy angolul whey protein, sokszor ez van feltüntetve a zacskókon, magas biológiai értékű tápanyag.

Két főfajtája a whey protein készítményeknek: izolátum és koncentrátum. Tudom, megint kínai-latin, de lefordítom, és meglátod, semmi ördöngösség nincs benne.

Az izolátum: izo-láció, vagyis elválasztás, elszeparálás: ennek az eljárásnak az a lényege, hogy az egész cucmóból kiválogatják a nekünk kellő fehérjét. Ezért az izolátum nagyon magas, 85-90% fehérjét tartalmaz, és nincs benne zsír és tejcukor, avagy laktóz sem.

Az izolátumot megkülönböztetik aszerint is, hogy  milyen eljárással jutnak hozzá. Ez azért érdekes, mert jó ha nem zavarodsz össze a leírást böngészve hogy most akkor ez az, vagy mégsem?

Ioncserélt whey protein izolátum:

Bonyolultul hangzik (de nem baj ha megtanulod a nevét, baromi okosnak fogsz tűnni, ha bedobod valahol!), ám igazából arról van szó, hogy a kiindulási tejsavó oldatot némi elektromos árammal birizgálni kezdik. A statikus elektromosság hatására a kétféle elektromos töltésű molekulák a két pólus köré rendeződnek; ez ugyanaz az elv, mint amikor a lufi rácuppan az ember pulcsijára.

Csak itt nem lufit gyűjtünk, hanem protein-molekulákat az egyik oldalon, a többi (zsír, cukor) megy a másik oldalra, így szuper tiszta fehérje nyerhető, ahol a zsírtartalom majdnem 0.

Mikroszűrt whey protein izolátum:

Itt megint vedd elő a józan eszed, az amúgy is hasznos. Mikro = kicsi, szűrt = szűrt, magyarul baromi pici lyukú szűrőn megszűrik, tehát fizikailag, méret alapján válogatják ki a kellő-nem kellő molekulákat. Ez azért magasabb minőségű, mint az ioncserélt, mert sok, a fehérjékhez kapcsolódó, de nem fehérjemolekula, (ezek a mikronutriensek, de ne aggódj, nem kell megjegyezned) mint pl. vitaminok, nem vesznek el, hanem ugyanúgy a porban maradnak.

A másik nagy csoport, ahogy a whey proteinnel találkozhatsz, az a koncentrátum.

Itt is a név alapján már  következtethetsz az eljárásra, a koncentrálás besűrítést jelent, annyi a lényege, hogy magasabb arányban 30-84%-ban tartalmazza a fehérjét, mint a kiindulási tejsavó, de van benne laktóz és zsír is, mivel itt válogatás nem, csak koncentrálás történik.

Van még egy fajtája a tejalapú fehérjeturmixnak, ez pedig a kazein. Nem annyira ismert, a tehéntej alvadásakor keletkezik. Ez is, mint minden fehérje, szuper élettani hatásokkal bír, nagyon sok fehérjepor egyik alkotóeleme.

Fontos tudnod, hogy a glutamin (ami egy aminosav) tartalma kiemelkedően magas, 20,5%-os. És ez miért izgi? Azért, mert az izom tömegének növelésében, a regeneráció meggyorsításában az egyik kulcselem, fontos, hogy a szervezetednek kellő mennyiség álljon a rendelkezésére, ha sportolsz és alakot formálsz.

Ezeket azért nagyon fontos tudnod, mert ha pl. tejcukor (laktóz) allergiád van, dobd el a koncentrátumot, mint a forró krumplit!

Szojaprotein másnéven szojafehérje:

Az első a nagy klasszikus, a szójaprotein. Ez volt az első ilyen típusú fehérjekészítmény, szójababból állítják elő, a protein tartalma magasabb mint a húsféléké, tojásé, vagy halé. Nem rossz egy növénytől, sőt vasat, káliumot és rostokat is tartalmaz. Gyorsítja az anyagcserét, így a fogyásba, zsírégetésbe is besegít.

A nap bármely szakában fogyaszthatod, de azért kóstold meg, mielőtt betárazol belőle egy zsákkal, mert az íze elég erőteljes, van akinek bejön, van akinek nem.

Rizsprotein más néven rizsfehérje

Barna- vagy fehér rizsből állítják elő, már legalább 15 éve a piacon van. Ha a tojáshoz hasonlítjuk biológiai értékben, amit vegyünk 100-nak, akkor a rizsprotein a jó, de nem csúcsszuper 59-es értéket tudhatja magáénak. Ezért, amikor a piacra kerültek a jóval hatékonyabb, komplexebb aminosav tartalmú tejsavó-proteinek, a használata visszaszorult.

Mostanában viszont újra egyre többször találkozunk vele a különböző gyártók készítményeiben, hisz tökéletes alternatíva a tejre, laktózra érzékenyek számára. Ez a növényi eredetű fehérjeforrás nagy segítség, ha te is csökkenteni szeretnéd a tej-és tejeredetű élelmiszerek mennyiségét a diétádban.

Ráadásul egy másik előnye, hogy felszívódása gyors pl. a kazeinhez képest, ezért olyanoknak különösen ajánlott, akiknek gyors az anyagcseréjük. Hipoallergén, nem irritálja a gyomrot, és más ételeket is prímán fel lehet turbózni vele.

Itt még szeretném felhívni a figyelmedet a borsó-proteinre, amit nagyon gyakran találhatsz a rizs-protein társaságában elkeverve. Segít az ízt selymesebbé tenni, tompítani.

Marhaprotein másnéven marhafehérje

Vissza az állati eredetű fehérjékhez, újdonság a piacon a marha protein. Ezt nem az állat húsából vonják ki, hanem a kötőszövetekből. Az így nyert izolátum akár 95%-os tisztaságban tartalmaz fehérjét. Természetesen ez is laktózmentes, könnyen és jól emészthető, de az íze nem egy főnyeremény. Azonban ha a cél az izomtömeg növelése vagy megtartása, érdemes elgondolkoznod rajta, mert egy adag (30 gr) protein egyenértékű 120 gr marhahússal.

Hydo protein izolátum

Végül említsük meg az abszolút elit kategóriát, a hydro-izolátumot, mely nem régen jelent meg a piacon, és máris az abszolút győztes a fehérjék közt. Az én személyes véleményem az, hogy az átlag fehérjekészítményekhez képest csak pár százalékkal jobb. És vitathatatlanul leggyorsabban juttatja az izmokat tápanyaghoz, magas ára miatt legfeljebb versenysportolóknak éri meg alkalmazni.

Ennyi volt a száraz része az anyagnak, nem is volt olyan szörnyű, igaz?

És most lássuk, hogy a gyártók milyen címkéket, marketingfogásokat használnak, és ezek mit is jelentenek igazából.

Fontos, hogy tudd, a gyártók sok esetben taktikáznak. Pl. találkoztam olyan címkével, ahol nagy büszkén kidomborították lónyi betűkkel a legminőségibb összetevőt, a whey proteint; de az apró betű és a fehérjetáblázat szerint ebből mindösszesen 1%-nyi volt az adott termékben.

Egy másik ilyen emlékem egy tömegnövelővel kapcsolatos, ahol az összetevőket sorolják a doboz elején, a doboz hátán pedig, ha van nagyító az embernél, elolvashatja, hogy az elöl feltüntetett értékek nem egy, hanem két adagolókanálnyi mennyiség esetén igaz.

Apropó, adagolókanál. A két dolog nem egy és ugyanaz, sokszor van, hogy egy adag 2-3 adagolókanálnyi cuccot jelent, ezt sem árt leellenőrizni.

A címkék is érdekesek, hisz a szabályozásuknál a törvény és a hatóságok akár 10-15%-os eltérést is elfogadnak, ami nem feltétlenül az alapanyagok közti különbség, hanem a gyártástechnológia miatt van.

Ugyanakkor ez egy kiskapu a gyártók számára, lehetőséget ad a trükközésre, például megtehetik, hogy a szervezet számára nem káros, de a protein-diéta szempontjából nem túl hasznos összetevők mennyiségét feltolják.

Például a zsírtartalom emelésétől krémesebb lesz az állag, a cukortól az íz lesz jóval csábítóbb, de ez a két dolog pont felesleges a számodra a diéta során.

Vannak nagy hájppal és csinnadrattával bevezetett termékek, amit aztán csendben, sunnyogva gyorsan visszavonnak, vagy eltüntetnek egy adott ízvariációt. Ha ilyet látsz, azért akkor óvatosságra intelek, mert ha valaki az előírásokat sem tudja értelmezni/betartani, akkor nem biztos, hogy a legjobb ötlet élelmiszert vásárolni tőle.

Szintén légy óvatos az árral. Ha nagyon – extrém módon – alacsony egy termék ára, akkor előfordulhat hogy pont a legfontosabb, azaz a legdrágább összetevők hiányoznak vagy annyira kevés van belőlük (a fenti trükkökkel akár) a termékben, hogy nem is éri meg használni. De a lista másik vége is trükkös, sokszor egy iszonyat drága árban nem (csak) a kiváló beltartalmat kell megfizetni, hanem a marketinget, magát a márkát is.

Száz szónak is egy a vége, a középút általában a legkifizetődőbb, de pont ezért magyaráztam el ennyire részletesen, hogy mi hogy készül, hogy ne tudjanak átverni. Csak olvasd el a címkét, használd a józan eszedet, és ne dőlj be mindennek, hanem tudd, mit miért vásárolsz meg!

Mi a helyzet a 100%-os fehérjetartalommal?

Mondhatunk egyáltalán ilyet?

Az a helyzet, hogy ahhoz, hogy egy fehérjepor oldható, illetve fogyasztható legyen, a proteinen kívül kell azért más anyagokat is tartalmaznia. Kellemes illata,  guszta íze kell hogy legyen, sokszor dúsítják még hozzáadott vitaminokkal, ásványi sókkal. Kell ahhoz is segédanyag hogy ne csomósodjon, tömbösödjön össze, illetve eltartható legyen.

Namármost, így a legnagyvonalúbb számítások szerint sem lehet 91%-nál magasabb fehérje tartalma egy shake-nek, vagyis 100 gr. porban 90 gr. maximum a fehérje, és 10 gr. az ízért és az állagért felelősek.

Ezért ha azt látod valahol reklámozva, hogy 95-98% fehérje, akkor az polkorrekten igen-igen nagyvonalú állítás, magyarul hazugság.

Fontos tudnod, hogy a fehérje shake-nek, amit választottál, mennyi a konkrét fehérjetartalma, mert a diétámban sok helyen olvashatod, hogy 30 gr fehérje. Ezzel úgy kell hogy kalkulálj egy 90%-os fehérjetartalmú shake esetén, hogy a 30 gr porból csak 23 gr a fehérje: magyarul egy kicsit többet kanalazz a porból, hogy a 30 gr fehérje meglegyen tisztán.

Mint láthatod, rengeteg fajta fehérjepor létezik, válassz közülük olyat, amelyik neked a legjobban megfelel. Nagyon figyelj az összetevőkre ha valamilyen ételféleségre érzékeny- vagy allergiás vagy.

Tisztán növényi vagy tejmentes proteinek is elérhetők, ugyanúgy különféle ízekben. Ha sütéshez használnád, olyan is létezik, nézz körül a neten, nézz egy kicsit a márka mögé is, érdemes rákeresni a releváns véleményekre, tapasztalatokra.

Nézd meg ezeket is:

Minden amit tudnod kell a fehérje turmixról másnéven protein shake-ről

 1. Nagy Adrienn szerint:

  Sziasztok. A fehérjeport tejjel, vagy vízzel érdemes fogyasztani? Melegen is iható?
  Adri

  1. admin szerint:

   A fehérjeport izés szerint ihatod tejjel vagy vízzel. Én vízzel iszom.

 2. Szilvia szerint:

  Segítsetek kérlek! Szeretnék ilyen fehérjeport rendelni, de nem találok rendelési lehetőséget. Vidéken élek így más módon egyelőre nem tudok hozzájutni, mint kiszállítással. Tudnátok adni egy linket, ahol rendelhetek? Van már némi tapasztalatom fehérje turmixok tekintetében, ezért is rendelnék. No meg a leírás alapján ez egy tényleg klassz fehérjepor lehet. Előre is köszönöm.

  1. admin szerint:

   Szia Szilvi, Rövidesen lesz Intenset Supreme Whey Protein a létező legjobb minőségben. Január végétől már kapható lesz a webshopban. Az Intenset webshop is január végén nyílik.

  2. admin szerint:

   Szia Szilvi! Február végén nyílik az Intenset webshop és tölünk rendelhetsz fehérje turmix port .

 3. Erika szerint:

  Szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mikor lesz kész a webshop és mikortól lehet fehérjeport rendelni Tőletek? Láttam, hogy január végét írtátok az előző érdeklődőnek, de most már majdnem az van, szóval hátha tudtok pontos dátumot. Ha esetleg mégsem lehetne mostanában rendelni a saját terméketekből, légyszi adjatok tanácsot, hogy a piacon lévő ezer termék közül, pontosan mely márkákat érdemes megvenni.

  Köszönöm

  1. admin szerint:

   Szia! Február végén nyílik a webshop! Legyen 78%-os a fehérje. A többit rád bízom.

 4. Minka szerint:

  Sziasztok!
  IR-esként milyen fehérjét javasoltok? Nyilván nekem abszolút cukormentes termékre van szükségem! Köszönöm!

  1. admin szerint:

   Szia Minka! Rövidesen nyílik a webshopunk és lesz Intenset fehérje ami teljesen cukormentes lesz.

 5. Black szerint:

  Sziasztok!
  Fogyást szeretnék produkálni és nem tudom hogy milyen jellegű protein vagy fehérje kellene a folyamathoz?!

  1. admin szerint:

   Rövidesen kapható lesz az Intenset Supreme Whey protein, ami kifejezetten a programhoz lett kifejlesztve.

 6. Enikő szerint:

  Sziasztok!
  Most ismerkedem a programmal és lenne egy kérésem.
  Egy évvel ezelőtt volt gerincsérv műtétem ami úgy néz ki jól sikerült, viszont van mellette két kezdődő is.
  Esetleg az ilyen problémával küszködők számára is lenne megfelelő edzéstervetek, ha igen kérem küldjétek el számomra is.
  Köszönöm.

  1. admin szerint:

   Szia Enikő! Azt javaslom, hogy kérdezd meg a kezelő orvosodat erről!

 7. Barbara szerint:

  Szia én szeretném elkezdeni a diétát és nem tudom milyen fehérje shaket vegyek esetleg valami konkrét tanácsot kérhetnék márkát és fajtát illetően?? Ezekből létezik egy adagos változat ami esetleg a munkahelyen is elkészíthető ?? Bocsi ha hülyeséget kérdezek de soha nem ittam még ilyet :O( és nem tudom hogyan kezdjek hozzá a vásárláshoz olvastam feljebb az paramétereket de sajna olyan nekem mintha kínaiul lenne
  Köszi előre is a választ

  1. admin szerint:

   Májusban nyílik a webshopunk és lesz a programhoz kifejlesztett Intenset fehérje fantasztikus ízekben.

 8. Andrea szerint:

  Sziasztok,
  A Supreme Whey fehérje izolátum, vagy koncentrátum? Valamint a vesét nem károsítja ez a mennyiségű fehérje?
  Köszi,
  Andi

  1. admin szerint:

   Szia!
   A Supreme Whey egy nagyon tiszta és magas fehérje tartalmú tejsavó koncentrátum. Ez a fehérje mennyiség természetesen nem károsítja a vesét. Ez egy nagyon elterjed tévhit. Az Intenset Supreme whey-t itt találod meg az Intenset webshopban: https://shop.intenset.hu/feherjek

 9. Brigitta szerint:

  Szia
  Szoptatás alatt fogyasztható az Önök által forgalmazott fehérje turmixok? Ha igen. melyik? Melyek azok a termékek, amiket fogyaszthatok még? Illetve szállitanak külföldre is?
  Köszönöm:B. Brigitta

  1. admin szerint:

   Kedves Brigitta! Az összes Intenset fehérje ital (Supreme Whey Protein) fogyasztható szoptatás alatt. Legkésőbb szeptemberben indítjuk az EU kiszállítást.

 10. Kamilla szerint:

  Szia!
  Ne haragudj, de nem láttam sehol, hogy egy adag fehérjéhez mennyi víz kell.
  Segítséged előre is köszönöm.

  1. admin szerint:

   Szia Kamilla! Az Intenset fehérjéhez 2.5 dl hideg víz kell adni. https://shop.intenset.hu/feherjek

 11. Béla szerint:

  Hallani, hogy a tojásfehérje lassú a tejsavó pedig gyors beépülésü.
  Mi van akkor, ha a kettőt keverve iszom. Én így csinálom évek óta.
  Kérdés :
  Az elegy tejsavó része gyorsan beépül a tojásfehérje rész pedig lassan?
  Vagy a beépülési időt nem lehet összetevőkre bontani.

  1. admin szerint:

   Nincs nagy jelentősége ebben az esetben a fehérje por, tejsavó és a tojásfehérje felszívódás sebességének. Sokkal fontosabb, hogy magas minőségü alapanyagból készüljön a fehérje amit fogyasztasz.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük