Szentgyörgyi Romeo Intenset alapító

Kockahas program kezdőknek és haladóknak

2021-08-01 Szentgyorgyi Romeo Diéta,Kockahas, 6 hozzászólás

Kockahas program – edzéstervvel és Intenset diétával. Be tudod még gombolni a farmeredet? Igen? Remek! És ha leülsz, lesz a gatyó felett legalább két hurka?

Megvannak azok a hatalmas, ápol és eltakar, katonai sátor-szerű pólók? Fogadok, a legtöbb olajzöld és fekete. Csak mellékesen, tudom, rossz hír, de a fekete lepedőnyi póló nem slankít. Nem csinál se lapos hasat, se formás alakot. Abban is csak úgy festesz, mint egy – hát, fekete katonai sátor, aminek feje van.

A diéták is megvoltak? Káposztaleves, 30 napig, mikor már a negyediken hányingert kap az ember a szagától is? Tojásdiéta? Atkins, vércsoport, paleo? Lett tőlük kockahas?

Nem az a baj, hogy a diéták nem működnek. Ugyanis működnek azok, saját példámból tudom, ha megvan két dolog az életedben.

Rendszer és rendszeresség

Kell egy olyan mozgásrendszer, amit be tudsz illeszteni az életedbe, anélkül hogy felborítaná az egészet. Mert annak semmi értelme, hogy megvedd a kondibérletet, és ha egyszer leszabadulsz oda, ha már „kifizettem” jeligére zselét csinálsz az izmaidból, és egy hétig járni se tudsz az izomláztól. A százával elvégzett hasprések és esztelenül végzett hasizom-gyakorlatok is csak arra jók, hogy másnap a felkelés is utópia, úgy bedurrantod.

És az esti zumbaórák se működnek, mert ha nem érsz oda az oviba, kiteszik a gyereket a kuka tetejére, amíg össze tudod merni este 7-kor.

Nem beszélve azokról a diétákról, ahol reggel két órát kell reszelgetni a padlizsánt, pürésíteni az avokádót, dobozolni az egészet; cipelheted, és mire délután kicsomagolod, az egész cucc úgy néz ki, mintha valaki már előemésztette volna.

Kockahasedzés – Hogyan lehet kockahasat csinálni?

A has (főleg az alhas), különösen mostoha terület, mert edzheted ész nélkül, százasával nyomva a felüléseket, haspréseket, ha az étkezés nem passzol, akkor soha nem lesz lapos, kockás, ez van.

Lokális zsírégetés nem létezik, ezt már felírhatjuk a Pitagorasz-tétel mellé, annyira alap.

Lapos hasad nem a hasizomgyakorlatoktól lesz, hanem a zsírvesztéstől. A hasizmokat edzeni pedig azért kell, hogyha végre lemegy az a fránya zsírtömeg, akkor ami előbukkan, az egy izmos, kockás has lesz, de ha csak a hasizomedzés tervet végzed, a diétát pedig nem tartod, akkor hiába van egy tónusos hasizmod, ha arasznyi háj fedi, az minden, csak nem esztétikus.

Az edzés nélküli diétától meg leszel egy lötyi csontváz, akinek annyi hasizma sincs, hogy a gyomrát megtartsa,és egy tányér leves után úgy fest, mint aki lenyelt egy görögdinnyét.

A két dolog: diéta és kockahas-program együtt, kéz a kézben, egymást erősítve működik csak, másképp lemondhatsz a lapos hasról.

Ha kockás hasat akarsz, akkor azt is meg kell hozzá értened, hogy a hasizom mint olyan, nem is egységes.

KOCKAHAS ANATOMIÁJA

Orvostanhallgatók ugorhatnak, de ha nem vagy képben, hogyan néz ki a hasfal azokon a guszta, meghámozott emberábrákon, azért csak olvasd el.

A hasfalat alkotó izmok rétegekben helyezkednek el:

-A külső ferde hasizom képezi a hasfal külső rétegét. Egy széles, lapos izomról van szó, kívülről lefelé, befelé haladó rostokkal

-A belső ferde hasizom – milyen meglepően – a külső ferde hasizom alatt helyezkedik el, és a hasfal középső rétegét alkotja. A rostjai pedig sugárszerűen szétterülve, alulról  felfelé, a test közepe felé húzódnak.

-A harmadik réteg a haránt hasizom, melynek egyenes, vízszintes rostjai vannak.

-A mi érdeklődésünk tárgya pedig a negyedik izom, az egyenes hasizom, mely a hasfal elülső részén, a test középvonala mellett fut végig. Lefutását négy közbeiktatott inas rész szakítja meg, ami alacsony testzsír százalékkal rendelkező embereken jól látszik, ez a bizonyos kockás has.
A hasizomzatot alkotó izmok rendkívül felelősségteljes munkát végeznek, a gerincet rögzítve a testtartásért is felelnek, a kilégzésben is komoly segítséget jelentenek. És ehhez jön az esztétikai szerepük is.

A törzs hajlítása, fordítása is mindenkoron a hasizmok munkája. Ezt azért nagyon fontos megérteni, mert láthatod, a „hasat” nemcsak felülésekkel lehet edzeni. Minden törzset érintő gyakorlat, ahol egyenesen kell tartanod magad, edzi, erősíti a hasizmot.

Ilyen például a fekvőtámasz: csak próbáld megtartani pár percig, nagyon könnyen megérezheted a hasizmaid munkáját. Ezért használok többféle hasizom-gyakorlatot a saját kockahasedzés-tervemben is: többirányú terheléssel, statikus és dinamikus gyakorlatok váltakozásával gyorsan és jó hatásfokkal erősíthető a hasizom.

Nem árulok zsákbamacskát: ha azt akarod, hogy lapos, tónusos, vagy akár kockás hasad legyen mihamarabb, ahhoz dolgozni kell keményen. És diéta is van, amit be kell tartani, különben az egész nem ér semmit. Ha képes vagy rá, itt minden támogatást megtalálsz.

Ha nem, ne pocsékoljuk egymás idejét, és sok szerencsét a következő búzafűlé-kúrához, meg a szilveszteri, soha be nem tartott fogadalmakhoz.

 Szeretnék egy pár szóval kitérni a szétnyílt hasizom problémájára is mielőtt belemegyünk a kockahad rejtelmeibe. Ez legtöbbször a szülés után fordul elő, és sokszor okoz több-kevesebb problémát.

Nagyon sokszor ez a jelenség az oka annak, hogy a szülés után már nem olyan a has, mint volt, hogy kisebb-nagyobb pocak marad vissza. Okozhat hát- és hasfájást is. Sok nő legyint rá, és gondolja azt, hogy ez az ára a terhességnek, szülésnek. Mivel nem igazán figyelnek rá, sőt, elég alul diagnosztizált történeről van szó, így érdemes megvizsgáltatni. 

Dióhéjban úgy alakul ki, hogy a terhesség alatt a  növekvő baba egyre több helyet igényel, és emiatt a has közepén végigfutó rostos kötőszöveti rész elvékonyodik, meglazul, megnyúlik. A kötőszövet annyira nem elasztikus, így a szülés után nehezen vagy egyáltalán nem kerül vissza eredeti helyére. Emiatt az egyenes hasizmok kvázi oldalra szétcsúszva maradnak, a köztük lévő rés pedig a szétnyílt hasizom. 

Ez először esztétikailag zavaró, nagy has marad, a hasizom gyenge, nem terhelhető. Hosszabb távon pedig egészségügyi problémákat is okoz: sérvek, hátfájdalom okozója lehet. 

 A legfontosabb, amit erről mondani szeretnék, hogy a legtöbb esetben szerencsére ez orvosolható.   Megfelelő, fokozatos edzésekkel, speciális gyakorlatokkal a hasfal vissza tudja nyerni a feszességét. Az a sok fitnesz anya aki a kockás hasát villogtatja pár héttel a szülés után: ők se mind genetikai lottó ötös nyertesek. Sokuk megküzd ezzel a problémával, ugyanúgy mint a  hétköznapi halandók. 

Még mindig olvasol? Szuper, akkor lássuk, hogyan is kéne csinálni.

Hogyan diétázzak ha kockahasat akarok?

Amit itt megtalálsz, az az öt-perces kockahas-edzésterv és diéta. Ebben semmi új nincs, hogy a lapos hashoz edzeni kell és odafigyelni, hogy mit kajálsz össze.

Ami viszont új, hogy az étkezési program emberszabású, a napi rutinba könnyen beleilleszthető. És ami még fontosabb: dietetikusok segítségével, a legmodernebb táplálkozástudományi elvek alapján állítottam össze, hogy gyorsan de biztonságosan tudj fogyni és formálódni.

A női Intenset diéta Alacsony, 140 gr szénhidrát és magas, 175 gramm napi protein, másnéven fehérje az alapérték.

A férfiak részére készült Intenset diéta 160 gr szénhidrát és 190 gr napi proteint tartalmaz. Fehérje nélkül nincs izomépítés, ezért nélkülözhetetlen. A rendszer részét képezi egy vagy két protein shake is naponta: ez lesz a legjobb barátod, elűzi az éhségérzetet, segít az izmok regenerációjában, az új rostok képzésében.

Ja, a fehérjepor nem koksz. Nem leszel tőle „túl izmos”. Ha így lenne, a testépítők nem izzadnának a teremben egész életükben, hanem becsapnának két fehérjét, oszt’ jól van.

A fitness-modellek, body builderek kinézete mögött óriási, embertelen munka, és milligrammra kiszámított, egyedi táplálkozási terv van. A szénhidrátot a diétában lecsökkentettem, de azért valamennyi van, mert a teljes cukormegvonás nemcsak az anyagcserét zakkantja meg, de 3 nap után úgy veted rá magad a minyonra, mint az egyszeri zombi, eszelős tekintettel, megállíthatatlanul.

És egy minyon után jön a teljes lúdlábtorta, most már úgyis eltoltam, tökmindegy jeligére.

Ez pedig nem cél, azt szeretném, ha egy betartható diétával a lehető leghamarabb érnél el eredményt.

Nem fogsz éhezni, ne aggódj, ugyanis 3-óránként fogsz enni valamit, legalább naponta 2 shake-t, hogy az inzulinszinted egyenletes maradjon, és ne legyenek zabálási rohamaid.

Akárhogy is fáj ez a rész, az étkezés megváltoztatása elkerülhetetlen. Hiába van erős, kockás hasizmod, ha a centis zsírréteg miatt nem látni. És helyi zsírégetés nincs, max zsírleszívás, ezért a diéta abban fog segíteni, hogy az egész testedről kíméletesen, de hajthatatlanul eltüntesse a hájakat.

Lányokra, fiúkra külön diéta vonatkozik, senki ne parázzon. 🙂 És a hozzávalók is egyszerűen beszerezhetőek, semmi kimondhatatlan nevű, plazma állapotú szörnyűség nincs. Természetesen készülni kell a diétára, nyilván eszerint kell bevásárolni, de kivitelezhető, fehérjében dús, és ehető. Nem kell a munkahelyen a sarokba bújva nyámmogni a papajapürét, nehogy meglássák, mit eszel. Vagy nehogy rástartolj a szomszéd kolbászos szenyájára.

Egy dolog viszont kell: normálisan fel kell készülnöd. Vásárold meg egy hétre előre a hozzávalókat, és tudd, hogy melyik nap mit fogsz enni, hogy ne ötletszerűen egyél, mert annak csak croissant és újabb hájak a vége.

És most lássuk azt a bizonyos 5 perces kockahas edzéstervet!

5 hasizomgyakorlat. 5*1 perc. Az ötödik perc végére a halálodon leszel, garantálom.

Akkor csinálod jól, ha sírhatnékod van tőle. Én ezzel tartom formában a hasizmom mind a mai napig; ha nekem működött, neked is fog.

Hanyatt fekvésből teljes felülés, terpesztett lábhoz, ellentétes kar-boka érintéssel.

Hanyatt fekvés, a lábak széles terpeszben. Egyik kar a talajon marad, a másik karral pedig az ellentétes bokát megérintjük.Ha nagyon nehéz, az elején lendíthetsz egy kicsit a kezeddel, de amennyire lehet, koncentrálj arra hogy hasizomból ülj fel! Az egész hasizomgyakorlat-sor alatt végig koncentrálj a hasizmodra! Érezd, ahogy működik, összehúzódik, erősödik. Vizualizáld, hogy lapos, kockás hasad van, hogy eléred a célodat! Légy a jelenben, tudd hogy amire a figyelmedet koncentrálod, azt energiával táplálod. Legyen ez kockás has vagy egy új dolog az életedben: amire figyelsz, az megjelenik. Koncentrálj most ebben az 5 percben a célra, a lapos, feszes hasra.

Alkartámaszban tartás, feszített testtel – Plank

Noha jól ismert gyakorlat, ahhoz hogy hatásos legyen hasizom erősítésre, figyelj arra, hogy az alkarodat a lábfejed felé próbáld közelíteni! Akkor hatékony a gyakorlat, ha a széles hátizom is megfeszül.

Hasprés

Figyelj arra, hogy csak a lapocka emelkedjen el a talajtól! Nem kell felülni, rángatózni, visszapuffanni. Kezek tarkón, de lazán, ne feszítsd a nyakad.

Ülésben nyújtott kar és lábtartás

Tartsd meg hasizomból, mozdulatlanul, 1 percig.

Felülés ellentétes térd-könyök érintéssel

Figyelj arra, hogy az ágyéki gerinc szakasz leszorítva maradjon! Ne feküdj vissza, folyamatosan végezd a gyakorlatot. Kéz tarkón, de ne húzd a fejedet, nyújtogasd a nyakadat kézzel. Hasizomból dolgozz.

Ha nagyon nem megy, ne 5*1 percet csinálj, hanem 5*30 mp-cel kezdj, és úgy emeld az időt 10 mp-ként.

Ennyi a titok: napi 5 perc hasizmozás és az Intenset diéta. Csináld vagy legyél átlagos!

Ezt viszont muszáj tartani, anélkül nincs eredmény, ennyi az egész, ez a varázslat benne. A kockahas programot minden nap csinálnod kell! Nem hagyhatod ki az egyik napot, mert nincs kedved. Nem ugrod át a másik napi hasizom gyakorlatsort, mert túl kemény, vagy mert nem porszívóztál, és le kéne feküdni a szőnyegre. Nem hagyod ki ma, mert ha ma kihagyod, kimarad holnap is, meg holnapután is, és aztán már minek folytasd, úgyis el van rontva az egész.

Nem érdekel, hogy izomlázad van, akkor is keseredj neki.

Apropó izomláz: Nem cél, hogy belehalj, a program úgy van felépítve, hogy zéró fittségi szinttől elkezdhető. De ha mégis kialakul, akkor egyrészt boldogság, mert legalább érzed, hogy dolgoztál, másrészt jó ha tudod, hogyan kezeld.
Minden olyan módszer, ami segít az adott izom keringésének élénkítésében használható. Meleg vizes borogatás, vagy ami még jobb: szauna. Ellazít, de mégis keringést élénkít, segít a tejsav eltakarításában, a mikrorostok regenerációjában. Ha jólesik és elérhető, akkor masszázs, és ami pedig elkerülhetetlen ha tartod a programot: rádolgozás.

Intenset otthoni edzés hasizom kockahas

Azért találtam ki ezt a kockahas gyakorlatsort, hogy otthon is el tudjam végezni, amikor az idő engedi. Én se a teremben kelek és fekszem. Így nem kell kompromisszumot kötni, és nincs kifogás, hogy nem érek rá, 5 perc akárhol van egy nap.

Kelj fel korábban, és tudd le reggel: meglátod, tök jó érzés lesz, hogy tettél valamit magadért, és de jó, már nem kell nekiállnom tornázni.

Vagy vágj bele a kockahas programba esténként baráttal, barátnővel, férjjel vagy gyerekkel: a mozgás még senkinek nem ártott meg. Ha a gyereked veled tornázna, az nagyon jó és mindkettőtök csak profitálhat belőle, de diétázni egy fejlődésben lévő szervezetnek nem kell. A diéta a tied, eleget küzdöttél, hogy szép kerek hasat-feneket növessz, ideje legyalulni. A gyerek meg még nő, formálódik, és ha azt látja, hogy a szülei felemelték a seggüket, és változtatnak az életükön, akkor csak jó példát mutatsz neki.

Tudom, vannak vitatott gyakorlatok azok között, amiket használok. Nem mindenki rajong a teljes felülésért, sokan hibáztatják, fogják boszorkányperbe a lábemeléssel együtt. Azt tudom erről mondani, hogy én 40 éve végzem ezeket a gyakorlatokat, napi szinten, komoly ismétlés számban, és köszönöm szépen, nincs gerincsérvem és a kockahad is megvan.
Valóban fárasztó, megterhelő gyakorlatok. Mint minden, ami hatékony, ezek sem könnyűek. Ezekkel is az a helyzet, mint minden mással, hogy ésszel kell használni. Ha fáj, hagyd abba. Ilyen egyszerű. 

Ha tartod a diétát és az edzéstervet, nem keresel kifogásokat, akkor csinálunk neked kockahasat.

Ezek kellenek a kockahashoz: 

  • Stopper vagy applikáció a telefonodra, amivel méred az 1 perceket:
  • Ha van polifoam, akkor az, ha nincs, egy takaró, vagy húzd ki a kutya alól a matracot vagy a macimintás gyerekpléd is megteszi, terítsd a földre, hogy kíméld a gerinced.
  • A heti étrended Hogy hogyan legyen kockahasam gyorsan?

Tartsd a kockahas diétát, és csináld végig az edzéstervet. Ennél egyszerűbb nincs, és ez az egyetlen út, ami működik. Nincs lapos has diéta nélkül és nincs kockahas edzés nélkül, ez van. Nincsenek varázsmódszerek, csak munka de ha betartod amit írtam, lesz lapos, feszes kockahasad.

Állj neki!

Nézd meg ezeket is:

Kockahas program kezdőknek és haladóknak

  1. Izabella szerint:

    Üdv!
    Szeretnék kockahasat, el is kezdeném az edzést, de hasam alatt műtéti heg van, amit kétszer ugyanott vágtak (egyiket szülés, a másikat egy műtét miatt)!
    A kérdésem az lenne, ezektől függ e az hogy milyen intenzitással csináljam vagy kezdjem a gyakorlatokat!
    Előre is köszi a választ!

    1. admin szerint:

      Azt javaslom, hogy kérdezd meg a sebészt vagy a nőgyógyászt aki mütétet végezte, hogy engedélyezi-e az edzést. Ha engedélyezi, akkor elkezdheted a kockahas programot teljes intenzítással.

  2. Emese szerint:

    Az lenne a kérdésem a kockahassal kapcsolatban, hogy mi van akkor, ha terhességnél szétnyílt a középső hasizom illetve az a fehér ín ami összeköti a hasizmot (rectus diastasis)? Nekem pl. 4 cm szélességben és 16 cm hosszban van szétnyílva. Plusz még egy kis köldöksérv is társult hozzá. Nos úgy tudom, hogy ennél a problémánál nem lehet akármilyen hasizomgyakorlatot végezni, mert az kifejezetten árt. Nektek mi a vélaményetek erről?

    1. admin szerint:

      Szia Emese!
      Azt javaslom, hogy beszélj egy sebésszel mielőtt elkezded a kockahas programot.

  3. Bernadett szerint:

    Szia. Nagyon szeretném a programot és diétát csinálni. Nagyon vékony vagyok de a hasam iszonyú zsíros nagy gusztustalan. Valamint konyhásnéni karom van és ropi lábam.Izmosodni szeretnék és szép hasat nem ilyet mint 5 hónapos terhesen. Tudsz segíteni? A program erre is jó? Vagy csak túlsúlyosoknak? Köszönöm ?

    1. admin szerint:

      A program három részből áll: Edzés, diéta és a szükséges étrend kiegészítők. Amennyiben mind a három alappillért betartod, úgy elérheted a kitűzött célodat.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük