hello

Hogyan lesz a fehérje diéta a titkos fegyvered?

2021-10-29 Szentgyorgyi Romeo Diéta,Táplálékkiegészítő, 4 hozzászólás

Már előre hallom, hogy Jézusatyamária, (vagy bármely, tetszőlegesen behelyettesíthető isten), mi a francnak kellene nekem a fehérjéről tudni? Már a gimiben is baromi unalmas volt, én csak azt akarom, hogy a hülye farmer feljöjjön rám és ne lógjon rá a hasam, nem biokémikusnak tanulok!

Azt mondd meg, mit egyek, és hagyj békén ezzel a maszlaggal!

Hogy mit egyél, már itt megmondtam. De valamiért csak rá van gyógyulva a fehérjére minden, diétával, fogyókúrával és fitnesszel foglalkozó könyv, blog, nem tűnt fel? Ennyi legyen már benned, hogy tudd nagy vonalakban, mit miért csinálunk az Intenset program során.

Pluszban nem nézel, mint a béka, ha a legközelebbi randin a partnered igenis törődik magával, és normális kaját enne, hanem lesz fogalmad meg egy jó témád arról, hogy melyik fogást rendeljétek és miért.

Amúgy is, a testedért te felelsz! És bármikor előfordulhat, hogy a józan eszedet kell használnod, hogy kiválaszd a legjobb ételt, akkor direkt jól jön, ha van is valami sütnivalód a témáról.

Mi is az a fehérje?

Vagy puccosabb néven protein?

Hát izé… biztos fehér, akkor valami tejféleség… – általában ez az, amit szoktak gondolni az emberek, és igaz, hogy a válasz ennél jóval komplexebb, de első nyomnak még nem is rossz.

Kezdjük azzal, hogy minden, amit a szádba gyömöszölsz (és megrágsz és le is nyelsz 🙂 ) két fő dologból áll: Vízből és szárazanyagból. Ha fogunk egy pogácsát, vagy egy pohár sört, elpárologtatjuk belőle a vizet, akkor ami marad, az a szárazanyag. Eddig nem bonyolult, ugye?

A szárazanyagként visszamaradt cumót megint két csapatra tudjuk osztani, tápanyagok és ballasztanyagok. Ez újfent nem agysebészet: tápanyag, ami fölszívódik, és lesz belőle energia, meg hajszál, meg izom- vagy zsírsejt; ballaszt pedig, amivel a bélrendszered semmit nem tud kezdeni, de enélkül összeesne, nem működne, és a bélben lévő jótékony hatású baktériumok (ja, vagy egy-két kiló van bennünk össz-vissz) is ezt eszik.

A tápanyagok pedig feloszthatók alap- védő- és járulékos tápanyagokra; ezt már nem kell megjegyezned, ez csak a szorgalmi, elég ha annyit tudsz, alaptápanyagok a fehérjék, zsírok és szénhidrátok.

Nem, nem vállalok biosz korrepetálást. :)))

És ezzel már meg is érkeztünk Fehérjeországba, ahol bizony csodák történnek, mert izmot varázsol a testedre zsír helyett, ha jól használod.

Ha ezt a 3 alaptápanyagot nézzük, a zsírok és a szénhidrátok (vagy cukrok) energiát szolgáltatnak a testednek, de a fehérjék (vagy proteinek) elsődleges feladata, hogy sejteket építsen belőlük a szervezeted. Energia is nyerhető belőle, de sokkal rosszabb hatásfokkal, mint a cukorból, ezért is alapul ezen a  – micsoda meglepetés – fehérje diéta.

A fehérjék alap-építőköveit aminosavaknak hívják. Ez megint uncsi (szinte látom az üvegesedő tekinteteket), de ha azt mondom, hogy fenil-alanin hiánynál őszülni kezdesz, kevés lizin esetén könnyebben lesz herpeszed és hullani kezd a hajad, továbbá (fiúk! figyelem!!) az ondó 80%-a argininből áll, akkor már érdekesebb a dolog, nem igaz?

Nem kell mind (20 darab van amúgy) aminosav nevét, hatását bemagolni, ugyanis 11-et alapból képes az emberi szervezet előállítani, a fennmaradó 9 pedig egyszerűen kajával vagy táplálék kiegészítővel kényelmesen bevihető. Végül is miért van rá szükség?

Mert ebből állnak (nagy százalékban) az izmaid. A bőröd, hajad, körmöd, az inak, kötőszövet. Minden enzim is fehérje. Ne stresszelj be, annyi elég az enzimekről, hogy ők azok, akik felépítik a tápanyagból kinyert aminosavakból a saját fehérjéidet. Hogy is lenne másképp a tojásból meg a csirkemellből combizom?

Gondolj a fehérjére úgy, mint az alap építőkövek egyikére. Ebből épülnek fel az izmok, de fel is használják energiaforrásként. Az is előfordul, hogy a szervezet simán hozzányúl az izomzathoz, ha aminosavak kellenek valami más, fontosabb (pl. enzimképzés) dologhoz; ezért arra nagyon kell figyelni, hogy izomnövelés során elég fehérjét vigyél be napi szinten.

Úgyhogy a káposztaleves-kúraszerű fogyókúra napokon át sok más mellett ezért is ökörség, mert simán lebontja az izmokat a szervezet, aztán lehet hogy fogysz, de a sloziig se mászol el, az fix.

Mennyi az optimális fehérjemennyiség?

Egy egyszerű szabályként annyi grammra van szükséged naponta, ahány kiló vagy, vagyis 1g/testtömeg kg, pl. egy 65 kg-os lány esetében 65 g/nap.

Ha diétázol, sportolsz, megerőltető munkát végzel, számolj 2g/testtömeg kg-mal, vagyis a fenti lányzó igénye (kajából kinyerhető fehérjére gondolok most!) már 130 gramm / nap alaphangon, de akár 150 g-mal is számolhatunk, hogy biztos ne legyen relatív hiány.

Oké, és mennyi fehérje van a különböző élelmiszerekben?

Egyszerűség kedvéért 100 gr-ra vetítve nézzük pár élelmiszer fehérjetartalmát.

Fehérje táblázat

100 gr serrano sonka : 27 gr

100 gr csirkehús: 23 gr

100 gr tonhal: 21 gr

100 gr banán: 1 gr

100 gr durumtészta: 13 gr

100 gr tehéntúró: 16 gr

100 gr ementáli sajt: 28 gr

100 gr tej: 3,5 gr

100 gr zabpehely: 14,5 gr

Vagyis a napi 150 gr fehérjéhez a példában szereplő szegény csajszi napi

  • 15 kg banán vagy
  • 71 dkg (0,7 kg!) tonhal vagy
  • 1,03 kg zabpehely

elfogyasztásával jutna hozzá.

Számold ki ezt árban, és gondolj bele abba is, hogy napi szinten, folyamatosan ezt nyomod le a torkodon.

Megvan?

Höhö. 🙂

Arról nem is beszélve, hogy itt csak a fehérjét néztük, emellett becsúszik istentelen mennyiségű szénhidrát és/vagy zsír is, hiába kap a szervezet elég fehérjét, ha energiából meg 5-800%-os túlkínálat van, 65 kg-os példa-lányunk a rosszul összerakott fehérje diéta miatt igen hamar a fogyás helyett 150 kg-os hájlavinává dagad.

Akkor mi a megoldás?

Szerencsére van, nem is egy.

Megcsinálhatod, hogy magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú diétát tartasz. Az Intenset diéta pont ilyen diéta.

Nagyon figyeltem arra, hogy a megfelelő arányban szerepeljenek benne az alavető tápanyagok. A tudós vénával megáldottaknak minden egyes étkezés mellett ott van, hogy egész pontosan hány gramm zsírt, fehérjét, szénhidrátot, kalóriát tartalmaz. 

De nem kell számolgatnod, nyugi: Direkt úgy raktam össze, hogy optimális arányban legyen benne minden. Nem csak az alapanyagcserére elég, hanem az edzéstervet is támogatja. (Bizony, edzés is, van, nem úszod meg – de erről később)

Ami miatt nagyon ajánlom, hogy adj egy esélyt az Intenset magas fehérjetartalmú  diétája számára, az az, hogy könnyen tartható. Természetesen sok jó dolgot elmondhatnék még, hogy mennyire jól összeraktuk, milyen kiegyensúlyozott tápanyag ellátású. De a fő okom az, hogy könnyen tudod követni, és hosszú ideig, hónapokon át tudod alkalmazni.

Azért fektettem erre különös hangsúlyt, mert azt látom, az emberek belefásulnak a diétákba. Még egy oltári erős elhatározás is megbukik azon, ha már hányhatnékod van a diétás kajáktól, mert ugyanazok, mert unalmasok vagy szörnyen íztelenek. Nem lehet sikeres egy olyan módszer, amit ki nem állhatsz,vagy ha azt érzed:éhenhalok!

A hatékonysága pedig azon alapszik, hogy amennyire lehetséges, kiküszöböli az inzulin ingadozást. A sokszori, kis adagú változatos étel nem elsősorban azért van, hogy ne terheljük túl a gyomrot: Természetesen ez is egy szempont, de az elsődleges cél, hogy ne essen le az inzulin szint annyira, hogy a falási rohamok rád törjenek. 

Próbáld ki az ingyenes minta étrendeket, és meglátod. 

De még ekkor is kell arra számítanod, hogy pl. a sport miatt (többet edzettél, jobban meghúztad) jól jönne a fejlődésedhez extra fehérje.

Ezekre nagyon jó megoldás a fehérjeturmix.

Ez egy különböző fehérjeforrásokból kinyert por alakú táplálék-kiegészítő, amivel úgy tudod a szervezetedet hasznos fehérjével ellátni, hogy nem lesz mellette olyan tápanyag, amire nincs szükséged a diétában.

Bónuszként kapható csokis, vaníliás, epres, ég tudja, milyen ízben nem, úgyhogy két legyet ütsz egy csapásra: nemcsak jót teszel a testednek a tápanyaggal, hanem nassolsz is egy kicsit, és mindjárt nem olyan nehéz tartani a diétát. 🙂

Egyszerű elkészíteni, könnyű pontosan adagolni, nem terheli meg a gyomrot, rengeteg finom ízben kapni: mi mást is kívánhatnánk többet?

Mikor fogyasszak protein shaket?

Legjobb edzés után közvetlenül, amikor a szervezeted veszettül nekiáll pótolni energiát, építeni izomzatot. Egy-két óra csúszás még belefér, de azért próbáld meg minél hamarabb legurítani azt a protein shake-t, hogy legyen miből épülnie az izomzatodnak.

Mivel nagyon könnyű elkészíteni, magaddal vihetsz egy-két adagot állandóan, és vannak helyzetek, amikor nagyon ajánlott például:

Reggel, amikor kopog a szemed, a vacsora csak távoli emlék valahol az este horizontján, egy fehérje-shake gyorsan, és máris nem eszetlenül kapod fel a töpit kenyérrel

  • Edzés előtt (nem közvetlen! lehányni a ferdepadot se nem szexi, se nem higiénikus) de jó ha van plusz aminosav a raktárban, ezért ilyenkor is mehet a protein turmix
  • Ha nincs időd normális kaját enni, de kiugrik a szemed, akkor kincset ér, és még a fogyókúra is tartható vele
  • Ha nassolhatnékod van, akkor kötelező. Egyszerűen vannak helyzetek, amikor az ember megvadul egy kis csokiért vagy sütiért. Na akkor nyomás a konyhába, csinálj egy vaníliás shake-t kis fahéjjal a tetején és mindjárt megnyugszol. Tudom, én is ezt csinálom ha elkap a vágy valami édesség után. 🙂

Hogyan fogyasszam a fehérje shake-t?

Egy alkalommal 20-30 gr fehérjét ajánlok, vízzel vagy tejjel elkészítve. A vizes megoldás esetén a felszívódás jobb, de tejjel elkészítve sokkal lágyabb, selymesebb, finomabb az íze.

De eheted zabpehellyel, sőt már olyanok is vannak, amikkel remek, diétába illeszthető igazi fitnesz finomságokat, muffint, palacsintát lehet sütni.

(Ha van kipróbált protein palacsintarecepted, oszd meg velünk a Facebookon!)

Tévhitek a protein shake-kel kapcsolatban

Na, ebből eszelős sok kering mindenfelé. Az első akinek felakad a szeme, az valószínűleg anyád lesz, amikor hazaérsz az első doboz fehérjeporral. „Fogyókúra, persze! Aztán majd úgy fogsz kinézni mint azok a szörnyű bádisok!”, és ha nincs szerencséd, akkor demonstratíve be is feszít.

Na, akkor vedd elő ezt itt, és olvasd fel neki.

Először is: ez NEM gyógyszer, teljesítményfokozó vagy dopping.

NEM leszel két shake után Arnold Schwarzenegger. Ha így lenne, nem laknának a teremben a body builderek, hanem lenyomnának pár turmixot, beindulna az izomnövelés, és mehetnének pózolni.

Izom akkor rakódik rád, ha edzel, saját súllyal  vagy nagy súlyzókkal.

Extrém módon meg akkor tudod kipattintani magad ha bőven van benned tesztoszteron, vagyis férfi hormon vagy, de általában ez sem elég, plusz bevitel kellene, de ha ez a terved, ne itt olvasgass hanem húzz elmedokihoz vagy egy rátermett, intenzíven szakállas terapeutához, mert az nagyon nem egészséges.

NEM teszi tönkre a veséd.

A vese funkciója hogy szűrjön; akkor nem dolgozna ha fényen és vízen élnél, de ez még egyik próbálkozónak se jött be hosszú távon. A vese dolga a kiválasztás, ha többet eszel, többet szűr, micsoda meglepetés.

Ha amúgy vesebeteg vagy, nem a fehérjepor lesz a legnagyobb problémád, ez esetben az orvosod tanácsát kövesd szigorúan. A vese nehezen boldogul amúgy mindennel, ha nem iszol elég vizet, de ezt is elmantráztam már elégszer.

NEMCSAK azoknak kell, akik teremben, súlyokkal edzenek.

Mert a futáshoz nem kellenek izmok? Akkor mit csinálsz, levitálsz? Ne szórakozzunk már, bármilyen állóképességi sportot űző sportolónak is izmok kellenek, hogy mozogni tudjon, és ezek az izmok ugyanígy hálásak az építőkövekért.

NEM megy tönkre a fehérje sütés során.

Itt megint keveredik a szezon és a fazon. Van egy olyan jelenség, hogy denaturáció, és valóban, a fehérjék állaga megváltozik hő hatására, és nem folyik, mint a nyers tojásfehérje, hanem lesz belőle kemény tojás.

De ez tökmindegy, hisz az építőkövek ugyanazok, ugyanúgy aminosavakra bomlik minden az emésztés során.

Ami történik, hogy másképp rendeződnek el a fehérjemolekulák. A víz se megy tönkre fagyasztás során, hanem jég lesz. 🙂 Süss nyugodtan fitness-palacsintát!

NEM tesz rosszat a fehérje a gyerekeknek, fiataloknak.

A fehérje az, amiből az izmok vannak.

Mégis, mifrancból kéne testet építenie magának, zsíros kenyérből meg M&M’s-ből?? Abból nem épül, hanem szétfolyik, mint egy amőba. Az ebédre kapott csirkemell is főképp fehérje, akkor azt se szabadna?

Ami nem kell a gyereknek, az az irdatlan mennyiségű cukor, na attól tényleg szarul lesz, meg úgy is fog kinézni. Nemhogy káros, inkább plusz fehérje kell nekik, hisz nőnek, mintha húznák őket, és ha még sportolnak is, biztos hogy jót tesz nekik egy jó adag plusz tápanyag.

NEM hizlal

A fehérjékből marha nehéz annyit bevinni, hogy effektív túlkínálat legyen, és zsírként depózza a szervezet. Nyugodtan betolhatsz egy extra shake-t ha úgy érzed, hogy megveszel valami édességért, százszor inkább, mint kínlódj vagy mégis rávesd magad végső kétségbeesésedben a tavalyi kavicskemény szaloncukorra. A protein shake ezért is nagy segítség a diétádban, használd bátran.

NEMCSAK 30 gr fehérjét képes az ember egyszerre megemészteni

Ha ezt gondolod, legközelebb faragj le egy 3,5 dkg-os darabot a sztékedből és küldd vissza a maradékot. 🙂 Noha az egyszeri fehérje turmix adagja 30gr. nem azért, mert többet nem tudsz megemészteni, hanem mert többhöz több idő kell, 4-5 óra akár, és nem akarjuk úgy megterhelni a gyomrot, hogy csak feküdhetnéked legyen a következő órákban.

A fehérje, és a fehérjeturmix mindent összevetve nagy segítség a fogyókúra, az izomnövelés során. Remekül illeszkedik a fehérje diéta alapelveihez, nagy segítség a hirtelen éhség vagy csokivágy csillapításánál. Nagy hülyeség lenne nem használni, de tudni kell, milyet válassz. A következő bejegyzés erről szól majd.

Nézd meg ezeket is:

Hogyan lesz a fehérje diéta a titkos fegyvered?

  1. Cintia szerint:

    Más gyártó termékei, például a protein palacsinták milyen hatással vannak a szervezetre? Mindennapi reggeliként alkalmazhatóak esetleg, vagy összetételük miatt nem ajánlott?

    Köszi!
    Cintia

    1. admin szerint:

      Nem követjük a többi gyártó termékeit, mível mi a saját fejlesztésinkre fókuszálunk.

  2. Marcsi szerint:

    Laktóz érzékeny vagyok. Tartalmaznak a fehérjeporok laktózt?

    1. admin szerint:

      Szia Marcsi!
      A vegán fehérjéink nem tartalmaznak laktózt.
      Itt találod meg a vegán fehérjéinket: https://shop.intenset.hu/feherjek/vegan-proteinek-158

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük