Fehérjepor és minden amit tudnod kell róla

2021-10-18 Szentgyorgyi Romeo Fogyókúra,Táplálékkiegészítő, 33 hozzászólás

A fehérjepor az az élelmiszer, amiről talán mindenki hallott már. Az első felbukkanásuk a testépítők, hivatásos versenysportolók körében történt, jó pár tíz évvel ezelőtt. Emlékszem, az első fehérje készítmény, amit a komoly versenyzés miatt használtam, még tojásból készült. „Egg protein” néven futott és tejjel kellett elkészíteni, mert vízzel elkeverve egész egyszerűen ihatatlan volt. Szerencsére most már minden jó minőségű fehérjepor vízzel elkészítve is nagyon finom, ami fontos, hisz a  felszívódás vízzel hígítva sokkal jobb.

Régebben kizárólag a versenysportolók privilégiuma volt a  protein shake, de most már a legmagasabb minőségű fehérjepor is könnyen elérhető, beszerezhető bárki számára. Én nagyon javaslom a használatát, fizikai és szellemi igénybevétel esetén is.

Tudod, hogy semmit nem ajánlok, amit én magam nem próbáltam ki. Tekints labor-nyuszinak, de abban biztos lehetsz, hogy első kézből származnak a tapasztalataim. 

Én és a fehérje kiegészítők régi és szoros barátságra tekinthetünk vissza. Nagyon régen rájöttem arra, hogy a fehérje rengeteget segít abban, hogy megfelelően szálkás izmaim alakuljanak ki. Akkor is működött ez a varázslat, ha éppen zsírt akartam veszteni, szálkásítottam.

A mostani, modern fehérjék valami egészen csodálatosak. Először is selymes, lágy extra finom ízük van. Nem mint a  régi cement porra hajazó tojásfehérje-szörnyedvények. A fehérjepor desszertként is megállja a helyét, igazi jutalom a fogyasztása.Vaníliás, csokis, kekszes, kókuszos ízorgiák, és még egészségesek is: ember nem kívánhat többet. Fiatalabb koromban kifejezetten vártam,hogy mikor jutalmazhatom magam edzés után.

A pazar ízek mellett (pedig már ez is elég lenne) egyéb csodára is képesek. A segítségükkel úgy érhető el izomgyarapodás, hogy a fogyás nem áll meg. Emlékezz, a fogyás során mindenhonnan veszítünk anyagot, a zsírból éppúgy, mint az izomból. Pedig az izmok nem csak szépek, hanem hasznosak is, jó ha megőrizzük az utolsó rostocskát is. És ebben hatalmas segítség a fehérje táplálék kiegészítő. Gyakorlatilag úgy lehet fogyni, hogy az izmok nem vesznek el, löttyednek össze. Sőt, még fejlődni is képesek.

A fehérjepor használatával én is azt látom magamon, hogy az izomtömeg nő, de ugyanakkor egy szép szálkás izomzatot látok a tükörben.

Tudom hogy sokan tartanak a fehérje poroktól. Ez a beidegződés jó tíz-húsz éves, és akkor kezdődött, amikor a testépítés kezdett populáris lenni. Sokan az illegális szerekkel egy kalap alá vették a fehérjepor és az egyéb kiegészítőket is, ami nagy hiba. Azt tudd, hogy az extrém izomnövekedés rengeteg hormont, tesztoszteront igényel. Ez a férfi nemi hormon lányokban elenyészően van jelen, szóval ha a fejed tetejére is állsz, nőként nem tudsz hatalmas izmokat növeszteni, ahogy szakállat (és egyéb fiús részeket) se. A srácok esetében is maradjunk ennyiben: normál mennyiségű hormon normál izomzatot alakít ki. 

Ami még érdekes, hogy a fehérjepor – különösen az, ami BCAA-t is tartalmaz – nagyban megkönnyíti, elősegíti a regenerációt. Ha sportoló vagy, ez életmentő lehet, próbáld ki, és szeretni fogod. Nekem nagyon sokat segített. 

Egy szó mint száz: A fehérjepor táplálékkiegészítő megkönnyíti a munkádat, és nagyon finom. Ha ennyit megjegyzel, már jók vagyunk. 

Na de elég a sztorikból, vissza a tudományhoz!  

A fehérje és fontossága

Gyakorlatilag minden sejtünk, szövetünk tartalmazza a fehérjemolekulák különböző változatait. Emiatt életünk, testünk megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitele. Az izomzat alapvető építőeleme, de az egész szervezetre hat nemcsak sejtszinten, tápanyagként, hanem az anyagcsere gyorsításával a fogyást is támogatja. Regenerálja a szervezetet, optimális pH értéket biztosít, a hormonképzés is elképzelhetetlen protein nélkül.

Érdekes módon még a hangulatunkat is befolyásolja, a kortizolszint csökkentésével és a szerotonin növelésével javítja a közérzetet. Nem utolsósorban az éhséget is csökkenti, mérsékli, és ha valami, hát ez igazán jobb kedvre hangolja az embert, különösen diétakor. 🙂

Fehérjepor előnyei

Azt tudjuk, hogy a fehérje alapvetően szükséges a test egészséges működéséhez, de miért is érdemes fehérjepor alakjában fogyasztani, nemcsak csirkemell vagy joghurt formájában?

A fehérjepor készülhet tejből és tejmentes változatban, utóbbiak növényi (búza, szója) vagy tojás alapon készülnek.

A tejből az ún. whey proteinek készülnek, amelyek finom ízűek, jól oldódnak. Az egyik legérdekesebb tulajdonságuk, hogy az emésztésükhöz több energia kell, mint amennyit tartalmaznak, így – energetikai szempontból – negatív a mérlegük. Vagyis, nagyon leegyszerűsítve amellett hogy az izmaidat, sejtjeidet ellátod fehérjével, a testzsírszázalékod is csökken.

Nagy előny, hogy bárhol, bármikor fogyaszthatóak. Emiatt a sikeres diéta egyik sarokköve a protein shake: munkahelyre, utazáskor, gyakorlatilag bárhova magunkkal tudunk vinni egy pár adagot és kis vízzel elkeverve máris fogyasztható. Nálam mindig van egy kis üvegben pár adagnyi. Ha megéhezem, akkor sokszor a lelki szemeimmel szinte látom, hogy a nehezen megszerzett, fáradságos munkával felépített izmaimból vonja ki a szervezetem a tápanyagokat, és ezt nem hagyhatom. Ilyenkor egy adag fehérjeturmix életmentő.

Mennyi fehérjepor elég és mikor fogyasszuk?

Természetesen a protein – amit fogyasztasz – kell hogy tartalmazzon leírást a dobozon, zacskón, ezt is ellenőrizd, hogy a gyártó mennyit ajánl.

A mikor is elég lényeges kérdés. A legoptimálisabb, ha a nap folyamán egyenletesen történik a bevitel, mert egyszerre maximum 30 grammot tud a szervezet lebontani, megemészteni. A legoptimálisabb időpont reggel, ébredés után, amúgy is egész éjjel (hacsak nem fosztogattad a hűtőt némi éjjeli nasiért) nem jutottál semmilyen tápanyaghoz. Ha ilyenkor fogyasztasz proteint, az remekül hasznosul.

Nagyon jó időpont az edzés után is, mert az izmaid akkor teljesen kiürítették a raktáraikat, nehogy a saját izomszöveteihez nyúljon a tested. Ha késő este éhezel meg akkor is inkább egy fehérje shake-t igyál, mint egyél valami hizlalót.

Arra figyelj, hogy napközben a gyorsabb felszívódású proteineket válaszd, este pedig a lassabban hasznosulókat. Ez arra is tökéletes, hogy nem mész aludni éhesen, és a lassan feltáródó tápanyagok miatt éjjel sem történik minőségi éhezés.

Nemcsak sportolóknak: a fehérjepor az agyadat is turbózza!

Ha azt gondolod, csak a sportolóknak válhat hasznára  a fehérjepor, akkor szeretném felhívni arra a figyelmedet, hogy minden sejt, így az idegsejtek, izomsejtek, a szerveidet felépítő sejtek alapvető és elengedhetetlen alkotóeleme a fehérje.

Ez azt jelenti, hogy a prémium protein fogyasztása az egész testedre rendkívül jó hatással van.

Nem véletlen, hogy sok cégvezető, menedzser is fogyaszt fehérjeturmixot. Gyorsan felszívódó magas minőségű tápanyag, ami nem hizlal – ez teszi számukra a fehérje shaket egyfajta szuper kajává.

Mi a helyzet a hozzáadott szénhidrátokkal?

Gyakorlatilag semmilyen jelentőségük nincs. A prémium fehérjeporok elenyésző mennyiségben tartalmaznak szénhidrátokat és cukrot. Ugyanígy rejtett cukorként ellened és a formád ellen dolgozik a keményítő, nyírfacukor, szirupok, gyümölcskoncentrátumok.

Mi történik a testedben a fehérjepor elfogyasztásakor?

Ahogy megiszod, az emésztőrendszered dolgozni kezd. A komplex fehérjemolekulákat aminosavakká, alapvető építőkockákká bontja, és ezek kerülnek a sejtekhez, ahol különböző felépítő folyamatokban vesznek részt, amire éppen szükség van. Nemcsak az izomsejteket regenerálja a szervezeted a bevitt proteinből, hanem ha kell, idegsejtek, hajszálak, vagy épp porcszövet használja fel. Vagyis a fehérjepor akkor is nagy szövetségesed, ha nem sportolsz, (bár én azért csak biztatlak, hogy mozogj rendszeresen) mert a tested minden sejtje, szövete hálás lesz érte.

Érvek a protein mellett

Ha sportolsz, ha nem a tested alapvető építőkövei a fehérjék. Emellett számos általános jó hatása van a szervezetünkre:

  • Rengeteg energiát ad minimális kalóriabevitel mellett.

Ez a tulajdonsága elsősorban akkor jön jól, ha fogyni szeretnél, de annak is lényeges, aki már elérte az ideális súlyt és nem akar visszahízni. Táplálja az agyat, az izmokat, de nem a zsírpárnákat: ez már magában csodálatos.

  • Fogyaszt

Alapvetően több energiát igényel a lebontása, mint amennyit szolgáltat, így energiadeficitet hoz létre, amit a szervezetnek más energiaforrásból, cukrokból, zsírokból kell fedeznie. A vércukorszintet is lassan emeli, nem lövi fel az egekbe mint a cukor, így az éhségérzet sem tör rád rohamokban.

  • Építi és megőrzi az izmaidat.

Nemcsak fontos építőanyagai az izmoknak, de közvetlen felvehető tápanyagként attól is megóv, hogy a szervezeted az izmaidban raktározott fehérjékhez nyúljon. Gondolj bele, mi munka volt felépíteni őket, mennyi edzés kellett, jobb ha vigyázol rájuk.

  • Csökkenti a savasodást, lúgosít

Ez főleg a növényi eredetű fehérjékre igaz, de kis mértékben az állati eredetűek jó irányban befolyásolják a sav-bázis egyensúlyt. Ha nincs rendben a gyomrod, akkor is segít, leköti a gyomorsavakat.

  • Támogatja az immunrendszert

Nemcsak azzal, hogy aktívan részt vesz a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek képzésében, hanem emeli a szervezet GSH, azaz glutation szintjét. Ez a tripeptid (összetett fehérje) molekula antioxidánsként a káros, szabad oxidatív gyököket semlegesíti.

Mi történik ha nem fogyasztasz elég fehérjét?

Mivel alapvető tápanyagról van szó, természetesen a fehérjehiány elég komoly következményekkel járhat. Az izomvesztés, hajhullás, bőrproblémák csak a kezdet. Az anyagcsere felborulásával további problémák jönnek, különböző hiánybetegségek, fertőzésekre való fogékonyság.

Hogyan táplálja a fehérjepor az izmaidat?

A protein shake remek társ, ha formálódni, izmot építeni szeretnél. Sokan aggódnak, különösen lányok, hogy „túl” izmosak lesznek a fehérjétől. Hát, ha ez így lenne, a sok fitnesz versenyző, testépítő nem a teremben nyögne súlyok alatt, hanem 3 óránként beküldene egy fehérje turmixot, és sorra nyerné a versenyeket. Az izomépítés, de még a meglévők megőrzése is fáradságos, kemény munka komoly odafigyeléssel, amiben a fehérjepor fogyasztása komoly segítség lehet.

Lássuk, hogyan:

  • Építőanyag az izmok számára.

Pont azokat az aminosavakat, fehérje konstrukciót tartalmazza, ami optimális az izomsejtek felépítéséhez, regenerálásához.

  • Építő folyamatok segítése

Az izmokat, az őket építő, támogató  folyamatokat serkentő hormonokat – pl inzulin – szabadít fel.

  • Leucint tartalmaz

Ami az egyik leghatékonyabb ismert izom támogató és növekedést serkentő aminosav.

  • Gyors felszívódás

Az összes többi fehérjeforráshoz viszonyítva jóval gyorsabban szívódik fel és kínál azonnal hasznosítható tápanyagot. Így elkerülheted, mérsékelheted az edzések miatt bekövetkező izomszövet bontást.

Összehasonlító kutatások alapján az izomépítés során az egyenletes, megfelelő napi proteinbevitel az egyik legfontosabb szempont. Az edzés előtt vagy után fogyasztott fehérjepor produkálta a legjobb eredményt, hisz az izomsejtek anyagcseréje ekkor a legaktívabb. De arra mindenképp figyelj, hogyha a normál napi étrended nem tartalmaz elég fehérjét, akkor nem az izmaid épülnek, hanem azokra a helyekre irányítja a szervezeted az aminosavakat, ahol legnagyobb szükség van rájuk.

Ez a tény egyenesen vezet az egyik legfontosabb szemponthoz:

A napi diétád kell hogy tartalmazzon változatos jó minőségű fehérjét, tojást, húst, tejterméket. A táplálékkiegészítő az, aminek hangzik: kiegészítő.

Nagyon jó és fontos, de nem helyettesíti a jól összeállított diétát. Az előnyei amúgy is akkor érvényesülnek leginkább, ha eleve jól és kiegyensúlyozottan táplálkozol.

Tények és tévhitek

„A bevitt tápanyagok harmada jó ha fehérje.”

Sokszor hallani ezt a hozzávetőleges szabályt, és ha általánosságban vesszük, igaz is. Természetesen ez így elég tág értéket ad, és a fehérje minimum nagyban függ attól, hogy élsz, sportolsz-e, stb. De nagyjábóli szabálynak jó, azt mindenképp tartsd észben, hogy az egyoldalúan sok vagy kevés fehérje is problémát okozat.

„Nem kell fehérje, ha nem sportolok.”

Nem is, ha nincs szükséged a bőrödre, hajadra, körmeidre se. Sőt az agyad, ízületeid, hormonjaid, immunrendszered sem működnek fehérjék nélkül. Ha ezeket mind nélkülözni tudod, akkor valóban nincs szükséged fehérjére.

„A fehérjében gazdag étrend segít fogyni.”

Alapvetően igaz, hogy a szénhidrátok rovására növelt fehérjebevitel a diétában segíti a súlyvesztést. A proteinek tulajdonsága, hogy lassabban haladnak át az emésztőrendszeren. Lassabban táródnak fel, az emésztésük több energiát igényel, mint amennyit tartalmaznak.

„Mindegy, milyen fehérje, az összes egyforma.”

Ez nem így van, ez igenis lényeges, hogy milyen forrásból, milyen összetételű fehérjét választasz. A fehérje összefoglaló néven jelenti mind a 20 féle aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van. Ezekből párat a testünk elő tud állítani, de a többiből külső forrásra szorul. Ezért nem mindegy, hogy a diétád tartalmazza-e a megfelelő fehérjét.

„A testünk elraktározza a fehérjét.”

Nem raktározza el, hanem beépíti, felhasználja. Nem tudja ledepózni, mint a zsírt, ezért kell figyelni, hogy egyenletesen, jó minőségben álljon rendelkezésre. Ha hiányzik, onnan tudja pótolni a testünk, ahova beépítette? Izmokból, kötőszövetből, de ha onnan kivonja, bizony hiányozni fog.

„Edzés után érdemes fehérjét enni.”

Ez valóban így van, hozzájárulnak az izmok regenerációjához, építéséhez.

‘A fehérjehiány alattomos dolog, nincs tünete.”

Ez így nem mondhatni, inkább úgy fogalmaznék, hogy a hiánytünetei nehezebben felismerhetők, kevésbé jellegzetesek. De a gyengeség, rossz közérzet, ok nélküli fogyás jelzi, hogy hiány van, csak az a baj, hogy rengeteg más betegség, hiány okozhatja ezeket a tüneteket. Ezért a legjobb, ha egy jól felépített,kiegyensúlyozott étrendet követsz.

„A szívnek jót tesz a fehérjében gazdag étrend.”

Valóban így van, mint a legerősebben dolgozó izomnak az egész testedben, a szívnek kiemelten szüksége  van a lehető  legjobb aminosav-ellátásra.

Összefoglalva

  • A fehérje a szervezet legalapvetőbb tápanyagainak egyike.
  • Fontos, hogy az étrend jó minőségű, változatos fehérjéket tartalmazzon.
  • A kiegészítő bevitel fehérjeporból történhet, ami – ha jó minőségű – kiválóan támogatja az izomépítést és a zsírvesztést.
  • Komoly segítség a fogyókúra testformálás során, de a jó minőségből semmiképp ne engedj!

Nézd meg ezeket is:

Fehérjepor és minden amit tudnod kell róla

  1. Judit szerint:

    Szia, és mi tud enni az aki, tejfehérje érzékeny? Hogyan és mivel tudom helyettesíteni a tejtermékeket? Csak néhány hónapja derült ki és még ismerkedem mit hogyan ehetnék. Köszi 🙂

    1. admin szerint:

      Kedves Judit! Ebben az esetben a növényi vagy állati (Rizs,borsó és marha) fehérje jó alternatíva lehet a számodra.

  2. Majzinger Ágnes szerint:

    Szia! Szeretnék egy kis segítséget a diétához.Ági

    1. admin szerint:

      Szia Ági! Kérlek a Facebook zárt csoportomban tedd fel a kérdésedet;)

  3. Györgyi szerint:

    Sziasztok! Gyermekemnek szeretnék megfelelő fehérjét választani. Sajnos szinte semmilyen féle tejterméket, tojást, halat, hüvelyeseket nem fogyaszt. Húsok szerepelnek az étlapján, de nem tud annyit enni, ami fedezné a szükségleteit ezen a téren. 11 éves – 148cm és 34,5 kg. Versenyszerűen judozik (heti 3*2 óra) illetve 1*1 óra kosárlabda az edzése. Ezenkívül is nagyon mozgékony gyerek. Nem vagyok vele tisztában, hogy egyáltalán fogyaszthat-e, ha igen mit és mennyit. Köszönöm szépen a választ. Nagy Györgyi

    1. admin szerint:

      A tejsavó fehérje a bébitápszerek egyik alapanyaga. A tejsavó fehérjét akár süteményben is felhasználhatod ha gondolod. Azt gondolom, hogy szeretni fogja.

  4. Anita szerint:

    Kedves Admin!
    Cukorbetegek is fogyaszthatják? Tartalmaz cukrot, fruktóz, szacharózt? Egy adag hány gramm szénhidrátot tartalmaz?

    1. admin szerint:

      Szia! Minden fehérje termékünk összetétele pontosan le van írva a webshopban termékenként.

  5. Fanny szerint:

    Sziasztok, 12 éves lányom fogyaszthat fehérjeport?

    1. admin szerint:

      Az Intenset fehérjepór felnőtt szervezet részére lett kifejlesztve

  6. Tünde szerint:

    Sziasztok, feliratkoztam a start programra, eddig szépen jött az edzésterv, de a start 11-12 nem jött meg. Tudtok segíteni, hogy hogyan juzhatok hozzá, illetve a többi dzéstervhez??

    1. admin szerint:

      Szia!
      Úgy látom, hogy kapod a programokat.

  7. Mária szerint:

    Azt szeretném tudni hogy az intenset termékek gluténmentesek-e. És ha van benne glutén akkor sokat segítene ha ezt az információt valamilyen formában feltüntetnék pl:. A webshop oldalán vagy a termékeken alérgérinformációban.
    A válaszát előre is köszönöm.?

    1. admin szerint:

      Az ismert allergének listája fel van sorolva minden termék esetében a webshopban.

  8. Réka szerint:

    Sziasztok!
    Szeretném megkérdezni, hogy laktóz mentes diétára „kárhoztatott” személynek mit ajánlotok a Supreme Whey Protein helyett az általatok küldött női diéta mellé?
    Olvastam, hogy búza, szója, vagy tojás alapú készítményt, de mivel nem vagyok járatos a témában így könnyebbség lenne ha konkrétat ajánlanátok.
    Köszönöm!
    Réka

    1. admin szerint:

      Márciusban érkezik vegán fehérje és egy laktáz enzimmel készült tejsavó izolátum

  9. Attila szerint:

    Helló 16 éves vagyok és el szeretném kezdeni az edzést.Vékony alakom van 172 cm.Heti 2 alkalommal lenne időm edzeni a suki melett 1-1 órát.Így ajánlod a fehérjét és ha igen akkor ha abbahagyom az edzést az időhiány miatt lesz valami mellékhatása?

    1. admin szerint:

      A fehérjepornak nincs mellékhatása.

  10. Julka szerint:

    Szeretnem tudni, hogy idos korban is lehet szedni? 65 eves vagyok es erzem, hogy sorvadnak az izmaim, mint minden korosodonak. Ha szedem, akkor ujra beepulnek az izmok? Koszonom valaszat.

    1. admin szerint:

      Aktív sport mellett érdemes a BCAA+B6-ot és a HMB FORCE-t szedni.Egyébként nincs értelme használni.

  11. Dávid szerint:

    Szia! Olyan kérdésem lenne hogy rá lehet-e szokni a fehérje porokra? Illetve ha tegyük fel már jó ideje szedem ezeket és hirtelen abba akarom hagyni akkor a szervezetre ez milyen hatással lesz?

    1. admin szerint:

      Semmilyen formában nem lehet rászokni. A fehérjepor élelmiszer kategóriában van és a csecsemő tápszerekben is tejsavó van.

  12. Bereczki Aniko szerint:

    Köszönöm.Az első napon vagyok túl,eddig tetszik nagyon.Bízom benne sikerül leadnom az áhított pár kilót végre?

  13. Eszter szerint:

    KEdves Admin. Ha pénz szűkében csak a diétát és a sportot tudom végezni, a fehérje porokat nem tudom már megvenni, akkor mivel helyettesíthetem, mi az ami az étkezésbe beépíthető pénztárcabarát alapanyag. Köszönöm.

    1. admin szerint:

      Szia! A vegán fehérjéinket ajánlom, ami jóval kedvezőbb árú mint a tejsavó fehérje és a véleményem szerint ugyanolyan jó.

  14. Dózsáné Szlávik Andrea szerint:

    Sziasztok! 2 hete kezdtem el a programot. Fogyni nem szeretnék, csak alakot formálni, izmosodni. Rendeltem banán ízű proteint, bcaa-t, lcarnitinet. Kérdesem, hogy a fehérjét hányszor ajánlott fogyasztani. Köszi

    1. admin szerint:

      Az Intenset program szerint napi 2x kell fogyasztani

  15. Péterfi Katalon szerint:

    Kedves Admin! Hormonérzékeny mellrákkal diagnosztizáltak, lassan 5 éve, én nyertem!???? Azt szeretném tudni, fehérjét fogyaszthatok-e, a hormonok miatt? Köszi!

    1. admin szerint:

      Szia! A vegán fehérjénk jó választás lehet neked fehérje forrásként. Mindenképpen konzultálj az onkológusoddal a benne lévő összetevők kapcsán.

  16. Istvan szerint:

    Azt szeretnem kerdezni a protein porok meddig maradnak a gyomorban pl a tejsavofeherje ? perc,vagy ora ?pl edzes utan a gyorsfelszivodasut szoktam

    1. admin szerint:

      Szia! Ez kizárólag az egyén anyagcsere-folyamatán múlik. Ezért erre nem létezik pontos válasz.

  17. Bujdosó Beáta szerint:

    Sziasztok! A fiam autista, nagyon kevès dolgot eszik, az is 99%.-ban szènhidrát.Protein porral tudok javítani az ètrendjèn,ès ha igen melyikkel.
    Olyanra gondoltam ami zabkásához vagy más ètelbe, sütibe belecsempèszhető..

    1. admin szerint:

      Kedves Beáta! A proteint hozzá lehet adni zabkásához és sütibe is bele lehet csempészni

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük