A leghatékonyabb tréning a magas intenzitású intervall edzés

2017-06-03 Szentgyorgyi Romeo Edzés,Intenset, 2 hozzászólás

Ebben a blogbejegyzésben olyasmivel szeretnélek megismertetni, ami fenekestül forgatta fel az edzésről, a hatékonyságról alkotott nézeteket. A fogyás, fogyókúra, zsírégetés mindig is központi kérdés, de a módszerek időről időre változnak. Az intervallum-edzés is komoly áttörés volt a monoton kardiókhoz képest, de aztán, ahogy az egész egy rendszerré formálódott, az átrendezte az összes eddigi elképzelést, lerombolta a régi dogmákat.

Könnyen találkozhattál magazinokban, neten a módszerrel, vagy még inkább a rövidítésével: HIIT – High Intensity Interval Training: azaz magas intenzitású intervall (szakaszos) edzés.

Talán a legdivatosabb irányzat jelen pillanatban, és az a szerencsés helyzet állt elő, hogy nem csak divatos, hanem brutálisan hatékony.

Maga a módszer viszont nem új, a futóatléták rendszeresen végezték, az intervall futás alap volt nekik. De a küzdősportosok is előszeretettel használták a felkészüléseik során. Náluk igazán nem babra megy a játék, az erőn kívül az állóképesség is kulcs a győzelemhez, ráadásul mindez időre: nekik titkos fegyverként a HIIT edzésterv ott figyelt.

Szóval mi is az intervall edzés igazán?

Egyszerűen megfogalmazva magas inzenzitású szakaszok (ahol erősen megnyomod a gyakorlatokat) váltakoznak rövid pihenőkkel.

Tehát a HIIT egy módszer, nem egy bizonyos gyakorlatfajta. Nincs a futás, úszás, gimnasztika mellett HIIT. 🙂 Ez egy módszer, gyakorlatilag bármilyen edzésfajtába adaptálható, a lényeg az hogy nagy erőbedobással, magas energiaigénnyel végzett edzésköröket rövid ideig tartó pihenőkkel szakítják meg.

Többféle elnevezéssel is találkozhatsz, intervallum edzés vagy tréning, köredzés, metabolikus edzés, High Intensity Training azaz HIT edzés vagy teljesen az erre a módszerre alapozó crossfit.

És miért lett ennyire felkapott az intervallum edzés?

A válasz egyszerű: mert hatékony.

A legtöbben nem ketrecharcosként törnek babérokra, hanem szeretnének jól kinézni, lefogyni, izmosodni. Régebben a kutatások, mérések csak a profi sportolókra koncentráltak, mára viszont megváltozott a világ, és bárki számára elérhetőek a legújabb módszerek, eredmények.

Évtizedes tézisek dőlnek meg, nekem annak idején az egyetemen azt tanították: a legjobb zsírégetés a hosszan tartó, alacsony intenzitású, egyenletes munkavégzés. Ezt is hirdették mindenhol, ennek jegyében kocogtak órákon át a háztömb körül kezdődő sörhassal és karfiolosodó combbal jobb sorsra érdemes szomszédaink.

Kinek van erre ideje manapság?

És itt nemcsak az idő, hanem a lassan, nehézkesen leadott kilók, a döcögő fogyókúra, az unalomig rótt háztömb körök is ez ellen a módszer ellen szólnak.

És itt lép be a képbe a HIIT edzés – a jelenleg ismert leghatékonyabb zsírégető, izomépítő módszer. Nem a monoton aerob, nem a tüdődet-köpöd-ki kardió, ami leggyorsabban vezet zsírvesztéshez, hanem rövid, intenzív edzések. És ha még egy megfelelő diéta mint például az Intenset diéta is része a tervnek, akkor a változás elképesztő.

Mitől hatékony ennyire a HIIT?

Ahogy feljebb írtam, a HIIT edzésterv lényege a nagy erőbedobással végzett, nagyon megtolt, de nem túl hosszú edzéskörök, közbeiktatott rövid pihenőkkel. Annyira kimerítik az izmokat, hogy a szervezet regenerálódása még az edzés után bő 24 órával is rengeteg energiát emészt fel – már rég a kanapén nyöszörögsz, a szervezeted pedig még mindig őrült módjára szedi atomjaira a zsírdepókat, hogy az izmok glikogén raktárát pótolja: magyarul fogysz, pedig csak heversz ott.

Hogy visszaállítsa az alapállapotot, a testünk ahhoz is energiát használ fel. A testhőmérséklet, pulzus rendezése után következnek az energiaraktárak: a szervezet előbányássza a rosszabb időkre, hasra-fenékre eltett, jó kis szaftos zsírocskát, és gyorsan hozzáférhető szénhidráttá, glikogénné alakítja, amit viszont az izmokban tárol, hogy a következő edzésnél az izomsejteknek legyen mihez nyúlni a most elhasznált helyett. Ez történik, mikor az edzés után még egy nappal is pörög az anyagcseréd, és ettől nézel ki sokkal jobban. 🙂

Egy kicsit szöszöljünk még itt el az energiatermelés mechanizmusánál.

Annyi helyen látok leírva égbekiáltó hülyeségeket, hogy érdemes ezt kicsit körbejárni.

Ahhoz hogy éljünk, mozogjunk, egyáltalán lélegezzünk, energiára van szüksége a szervezetünknek. Ezt szénhidrátból, zsírból és fehérjéből nyerhetjük: ez a három forrás egyszerre van jelen és egyszerre is használódik. Nincs hivatalos „szénhidrát-égető-idő” és olyan ember sincs, aki edzés előtt elhatározza, hogy most csak zsírsejtet használ. Ezek a folyamatok egyszerre zajlanak, azonban az arányuk egyáltalán nem mindegy.

Az első, legkönnyebben elérhető forrás a szénhidrát.
Ehhez nyúl először a szervezet, de mellette – igaz, elenyésző mennyiségben – fehérjét és zsírt is használ. Nem sokat, de használ! Ahogy az idő halad, úgy az arány változni kezd: logikus, hisz ha fogyni kezd a könnyen elérhető szénhidrát, jöhet a zsír nagyobb arányú bontása: de ehhez legalább 20-30 perc kell. És ha még tovább tart az edzés és az energiaigény, sorra kerülnek a fehérjék, azaz az izmok is. Gondolj csak egy maraton-futóra, milyen alkata van? Nemhogy zsírként raktározott energia nincs rajta, de izom se nagyon, mert ilyen terhelésnél abból is jelentős mennyiséget éget a szervezet.

És miért érdekes ez?
Noha fehérje felhasználás – ezáltal az izom leépülés – mindenképpen bekövetkezik az edzés során, de az aránya az edzés elején nagyon alacsony. Vagyis egy rövid, de intenzív edzés esetén ez jóval kisebb mértékű, mint az órákig tartó terhelés esetén. És ha megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztasz, akkor az izomépítés jóval meghaladja a bontást, azaz szép kerek, definiált izmaid alakulnak ki.

A HIIT edzés előnyei

Hogy miért hatékony zsírégetés, azt már megtárgyaltuk.

Emellett változatos, nem hagyod abba csak azért, mert szét unod magad. Mivel nagyon hamar érezni kezded a hatását, simán rákapsz a dolog ízére, és ha kihagysz pár napot, már hiányozni is fog.

Ha ésszel, a pulzusodat figyelve csinálod, a szíved is alkalmazkodik az igénybevételhez, és szépen erősödni kezd.

Mivel a sejteknek energiára van szükségük, a vérből gyorsabban, hatékonyabban veszik fel a cukrot, és azt felhasználják, így nem raktározódik el zsírként. Javul a sejtek inzulin-érzékenysége, csökken az inzulinrezisztencia – már ez magában megérné, hogy elkezdd.

Komplex mozgás, minden nagy izomcsoportodat megdolgoztatja, gyakorlatilag fele idő alatt mint akármelyik hagyományos edzésmódszer. Jó hatással van az állóképességedre: mi kellene még?

Sőt, van még egy hatása, ami elsőre komplett hülyeségnek hangzik, és mégis, ha belegondolsz a mechanizmusba, igaz. Ha azt mondom, hogy ez a fajta mozgás fiatalítja a sejtjeidet, lehet hogy késztetést érzel, hogy bezárd az oldalt. 🙂 De ha azt mondom, hogy a megnövekedett aktivitás és igénybevétel miatt a szervezet fokozottan kezdi a sejtekbe szállítani a tápanyagokat, az újonnan előállított fehérjemolekulákat, és nem csak azokat cseréli le, amelyek az edzés miatt kimerültek, hanem minden sérült, nem jól funkcionáló részt is, akkor rájössz hogy igazam van. Úgyhogy ez még egy érv a HIIT mellett. 🙂

Én is ezt a rendszert vettem alapul, amikor kidolgoztam a saját HIIT rendszeremet: az Intenset név az intenzív és a sorozat (angolul: set) szavak összevonásából jött, hogy ezzel is utaljak arra, milyen stílusú az edzésrendszer.

Nem a távolság gyilkol, hanem az iram” – és hogyan tapasztaltam ezt ki a magam kárán
Nézd meg, hány ezren indulnak el egy maratonon! Hihetetlen! Mindenki bírja a futást csak én nem?! 🙁

Igaz, a hosszútávfutást sosem szerettem. Nem is vagyok egy maratonista alkat, de mivel – mondjuk így – nagy energiabefektetést igényelt az a technika ahogy én ezt műveltem (kézzel-lábbal futottam) heti 2×30 perccel tök jó fogyási eredményt értem el, úgyhogy ezért erőltettem. De meg kell mondjam, piszok unalmas volt. Mígnem egyszer kimentem egy füves focipályára futni, hogy ott majd a természetben milyen jó lesz és a köröket is tudom számolni. Azonban az első kör után megint rámjött, hogy „Úristen, még 9 kör vissza van, de ezt már most unom!” és lerogytam a fűre. Mivel úgyis ott voltam, és a fekvőtámaszozás viszont jól ment, azért hogy mozogjak valamit, lenyomtam gyorsan 10 fekvőt. Amikor felálltam úgy éreztem: még egy kört le tudok futni. De max. csak egyet. Azt viszont meglepően könnyen teljesítettem, ezért megint 10 fekvő követte. Így futottam akkor 15 kört és nyomtam le 150 fekvőtámaszt.

Legközelebb már gyorsabban futottam, mert csak egy kört kellett mindig teljesítenem, nem volt olyan végtelen a dolog, plusz a sprintben mindig jó voltam – nem spóroltam a következő körre – és fekvőtámaszból is 15-öt csináltam.

Ezt a módszert elkezdtem beépíteni az edzéstervekbe, azzal vigasztaltam a tanítványaimat, hogy ne aggódjanak, amíg futnak, pihennek a karizmok, amíg fekvőtámaszoznak, majd pihennek a lábak… gyakorlatilag végig pihenik az edzést. 🙂

Aztán azt vettem észre, hogy javult az állóképességem – ö, ö a futóképességem 🙂 – és a hosszú oldalakat megnyomtam, a rövidekben csak kocogtam. Így sokkal szórakoztatóbb is volt a futás, és persze baromira elfáradtam. Később aztán már ezerféleképp variáltam, gyakorlatilag intervall futás volt amit végeztem, a pálya 4 szögletében más-más feladat volt, az egyeneseket megsprinteltem, és 20 perc alatt totál kinyírtam magam.
Ettől a fajta edzéstől úgy éreztem, hogy a gyorsizom rostjaim vannak stimulálva, viszont nem fogynak el. Volt erőm húzódzkodni, kötélre mászni, és nem is voltam zsíros.

Viszont azt, hogy nehéz, megtapasztaltam első kézből.

Azért érezzük nehéznek, mert ezek a gyakorlatok nagy izomcsoportokat mozgatnak egyidejűleg. Ezeknek az izmoknak tápanyagra, oxigénre van szükségük, tehát el kell látni őket vérrel. Ehhez a szívnek elég erőteljesen és gyorsan kell eljuttatni a vért az izmokhoz, akár a test legtávolabbi pontjára is. Minél gyorsabban csinálom a gyakorlatokat, minél pörgősebb az edzés, annál gyorsabban van szükség tápanyagra, oxigénre, vagyis a tempó is fontos tényező. Emellett minél nagyobb kiterjedésű mozgást végzek, a szívtől annál távolabbra van szükség a vérre, annál messzebbre kell pumpálni a vért, azaz a mozgás kiterjedése is számít.

És mint tudjuk, minél nehezebb, minél jobban fáj, annál hatékonyabb.

Hát, ez hatékony. 🙂

Még egy nagy előnye van: az időtakarékossága.

Sokszor előfordul tanítványaimmal, hogy jócskán késnek edzésről. Noha ez nem jó, de az élet sajnos ilyen, és ehhez nekem is alkalmazkodnom kell. Ilyenkor nagyon jól jön a HIIT edzés, hogy fele annyi idő alatt is komoly eredményeket tudjak elérni velük: bedobok egy pár gyakorlatból álló feladatsort, amik nem a szokványos ismétlésszámokkal rendelkeznek (pl. 10-12 ismétlés), hanem sokkal játékosabb, figyelem elterelőbb, pl. 100-90-80-70 stb. Ezek a feladatok úgy vannak összeválogatva, hogy egyidejűleg minél több izmot mozgassanak meg, magyarul jó fárasztók legyenek. Egy ilyen sor zárásaként a négyütemű fekvőtámaszból 10-et megcsinálni is kihívás. De ilyen ám a te 3 hónapos Intenset Start edzésed is, otthoni körülmények közé ültetve, eszköz nélkül, de ugyanilyen hatékony.

Hogyan végezd jól az intervallum edzést?

Azt már láthattad, hogy ez egy hatékony, de nagyon erős, nagyon igénybe vevő intervallum edzés. Könnyen okozhatsz magadnak kárt, ha nem jól csinálod. Nem akarom, hogy úgy járj mint a közmondásos majom a borotvával, azt szeretném, ha fogyás és szép és kidolgozott  test lenne az eredmény, nem infarktus. Ezért leírom, hogyan végezd otthon is jól ezt az edzést, milyen legyen a diéta, ami kiegészíti, megtámogatja: erről szól a következő bejegyzés.

Nézd meg ezeket is:

A leghatékonyabb tréning a magas intenzitású intervall edzés

  1. RUPPERT éVA szerint:

    Sziasztok!

    Én most a start 7-8. hetét csinálom, a kérdésem az lenne,hogy a többi torna milyen sorrendben következik? Rebel, Hero stb ezeket a tornákat csak videon tudom követni vagy megvannak papír alapon is,mint a start program?

    Előre is köszönöm a választ.

    1. admin szerint:

      ezek a programok videón érhetőek el.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük